latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:31 ⇒ 23:16 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог одлуке о плану парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор

Народна скупштина Републике Српске окончала је данашње засједање разматрањем Приједлога одлуке о плану парцелације за ауто-пут Бањалука Приједор. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.

22.50 - Приједлогом одлуке о плану парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор утврђује се план парцелације за плански период од десет година и дефинише обухват плана парцелације укупне дужине ауто-пута 42 километра, наводи се у образложењу.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић закључио је данашње засједање и наставак сједнице заказао за сутра.

Посланици ће сутра гласати о апсолвираним тачкама дневног реда овог дијела осме редовне сједнице парламента Републике Српске.

22.35 - Приједлогом одлуке о изради плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку утврђује се план парцелације за период од 10 година и дефинише обухват овог плана укупне дужине ауто-пута од 42 километра, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Голићева је образлажући приједлог ове одлуке пред посланицима Српске рекла да је стратешка планска основа за изградњу овог ауто-пута дата у измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године.

- Овим планом, када се изради, биће утврђена планска концепција која је заснована на сукцесивној изградњи ауто-пута на "Посавском развојном појасу" граница Србије-Бијељина-Брчко-Модрича-Добој-Прњавор-Лакташи-Бањалука-Приједор-Нови Град-граница Хрватске - навела је Голићева.

22.10 - Усвајањем плана парцелације у вези са ауто-путем и гасоводом дионице Брчко-Бијељина-Рача биће омогућена изградња ове дионице, што је пројекат од круцијалног значаја за Српску, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посланицима у Народној скупштини.

Образлажући Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, Голићева је навела да реализација тог пројекта представља један од стратешких приоритета просторног развоја, друмског транспорта и гасификације Српске.

- Очекујем подршку посланика да би се приступило плану експропријације и стварању чистих имовинско-правних односа како би ова дионица ауто-пута могла почети да се гради - рекла је Голићева.

У образложењу приједлога ове одлуке, који је размотрен у Народној скупштини, наводи се да ће за план парцелације дионице Вукосавље-Брчко бити спроведен засебан поступак усвајања плана парцелације.

Наташа Мандић из Института за грађевинарство "ИГ" Бањалука представила је посланицима плански документ у вези са парцелацијом дионице Брчко-Бијељина-Рача.

21.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлоге одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић.

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић рекла је у завршној ријечи да је на народним посланицима да донесу одлуку о томе да ли ће бити распуштене скупштине општина Рудо и Теслић.

Посланик СНСД-а Перо Петровић рекао је да нису тачни наводи да општина Рудо не функционише.

Током обједињене скупштинске расправе о приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић, Петровић је рекао да општина Рудо доноси одлуке и сасвим нормално функционише.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је током скупштинске расправе да је суштина приједлога одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић то што не функционишу начелници и скупштинске већине у тим општинама.

Приједлозима одлука о распуштању Скупштине општине Рудо и Скупштине општине Теслић предвиђено је да Народна скупштина Републике Српске распусти ове двије скупштине општине јер, након спроведеног поступка опозива, начелници ових општина нису опозвани.

20.35 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић сматра да је неуспјех опозива начелника општина Рудо и Теслић на референдуму показао да су право и правда на њиховој страни.

Током обједињене скупштинске расправе о приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић, Јовичевићева је похвалила рад начелника те двије општине.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да су Теслић и Рудо примјер доброг функционисања и рада локалних заједница у Републици Српској.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић апеловао је да посланици владајуће коалиције гласају за распуштање скупштина општина Рудо и Теслић.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра неприхватљивим да општине Теслић и Рудо нису, како каже, добиле ниједну КМ помоћи од Владе Републике Српске

19.05 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је суштина приједлога одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић то што не функционишу начелници и скупштинске већине у тим општинама.

Током обједињене скупштинске расправе о приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић, Жунић је обраћање начелника који нису опозвани на раније одржаним референдумима, оцијенио политикантским наводећи да би у том смјеру можда било најпоштеније да се парламенту Српске обратила и друга страна, која је тражила њихов опозив.

Посланик СДС-а Давор Шешић похвалио је рад начелника Рудо и Теслића, истичући да су то препознали грађани који су им на референдуму за њихов опозив дали повјерење.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да су Рајак и Миличевић домаћински начелници и да би свака општина или град требала да на руководећим положајима има такве људе, а не да, као у појединим локалним заједницама, постоји "политичка пијаца гдје бројни одборници мијењају дресове".

Крунић је додао да у овом случају не треба расправљати о Рајаку и Миличевићу, већ о смјени ресорног министра.

Посланик НДП-а Александар Фулурија рекао је да овај клуб неће подржати ове приједлоге одлука.

18.40 - Приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић предвиђено је да Народна скупштина Републике Српске распусти ове двије скупштине зато што начелници ових општина, након спроведеног поступка опозива, нису опозвани.

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић у обједињеној скупштинској расправи о приједлозима ових одлука подсјетила је да је Скупштина општине Рудо у складу са законом усвојила одлуку о покретању поступка опозива начелника којом је одређено да ће се о опозиву грађани изјашњавати 23. децембра прошле године.

17.40 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Извјештај Правобранилаштва Републике Српске о раду за прошлу годину у коме се, између осталог, наводи да је та институција, када је ријеч о ријешених 2.120 парничних предмета чија је вриједност око 316 милиона КМ, добила спор у 992 предмета у вриједности од око 241 милион КМ.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица у завршној ријечи након расправе о овом извјештају навео је да је Правобранилаштво унаприједило и превентивно дјеловање када је ријеч о давању препорука и примједби на законска рјешења.

- Давањем нашег мишљења утицали смо на низ законских рјешења с циљем да их у интересу Српске учинимо што бољим и лакше спроводивим у пракси. Трудимо се да у том погледу радимо максимално - рекао је Говедарица и поручио да ће Правобранилаштво учинити све да дуг било којег предузећа према Српској буде наплаћен.

Правобранилаштво Републике Српске је у 2018. години имало укупно у раду 86.503 предмета из свих области, од чега је неријешено из ранијих година 52.770 предмета, наводи се у Извјештају Правобранилаштва за прошлу годину.

17.00 - Настављено засједање НСРС.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица, истакао је да је Правобранилаштво, када је ријеч о ријешених 2.120 парничних предмета чија је вриједност око 316 милиона КМ, добило спор у 992 предмета у вриједности од око 241 милион КМ.

На дневном реду трећег дијела осме редовне сједнице су и приједлози одлука о распуштању Скупштине општине Рудо и Скупштине општине Теслић, који ће бити разматрани обједињено.

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, као и приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку.

Народна скупштина је данас размотрила нацрте закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској, Закона о концесијама и Закона о заштити животне средине.

15.00 - Сједница Народне скупштине биће настављена након редовне паузе до 17.00.

14.50 - Правобранилаштво Републике Српске је у 2018. години имало укупно у раду 86.503 предмета из свих области, од којих је 52.770 неријешених из ранијих година, наводи се у извјештају Правобранилаштва Републике Српске о раду за прошлу годину.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је, образлажући у Народној скупштини овај извјештај, да је Правобранилаштво у извјештајном периоду примило 33.733 предмета, а ријешена су 28.492.

Када је ријеч о парничним предметима, Говедарица је рекао да је Правобранилаштво у 2018. години имало укупно у раду 9.324 предмета од чега је неријешено из ранијих година 8.197 предмета.

- У извјештајном периоду примљено је 1.127 предмета, ријешено је 2.120, док су неријешена 7.204 - навео је Говедарица и додао да је Правобранилаштво у 2017. години имало укупно у раду 11.521 такав предмет.

Од ријешених 2.120 предмета, чија је вриједност око 316 милиона КМ, наводи Говедарица, спор је добијен у 992 предмета у вриједности од око 241 милион КМ.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја је у скупштинској расправи о овој тачки дневног реда рекла да Правобранилаштво Српске треба оснажити кадровски и финансијски с обзиром на озбиљност и важност посла које ради.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак је оцијенио да је Правобранилаштво више под политичким утицајем него што може да одговори својим задацима и сврси.

14.45 - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је очекивање да ће се нови Савјет министара више укључити у спречавање намјере Хрватске да одлаже нуклеарни отпад на граници у близини Новог Града.

Посланик посланичке групе "Заједно за БиХ" Сенад Братић сматра да приоритет унутрашње, а посебно спољне политике новог Савјета министара треба да буде спречавање намјере Хрватске да одлаже нуклеарни радиоактивни отпад на Трговској гори у близини Новог Града.

13.30 - Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине стварају се додатни услови за успостављање ефикаснијег система заштите животне средине на територији Репубике Српске. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је, образлажући овај акт у парламенту Републике Српске, рекла да је разлог за усвајање овог акта потреба за детаљније разрађивање појединих законских одредаба, а што се првенствено односи на поступак претходне процјене утицаја на животну средину, те укључивања јавности у најранијој фази одлучивања.

13.07 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о концесијама којим се прецизније дефинишу претходне активности надлежних министарстава и свих других органа, јавних предузећа и институција надлежних за издавање одобрења, дозвола и сагласности потребних за реализацију предмета концесије.

- Ово укључује и мишљење јединице локалне самоуправе на чијој територији ће се обављати концесиона дјелатност, за концесије које додјељује Влада Републике Српске - наводи се у образложењу овог акта.

Помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске Славица Богдановић је у завршној ријечи о овом нацрту закона рекла да стање у области концесија треба да буде боље.

Она је навела да ће бити размотрен приједлог посланика СНСД-а Илије Таминџије да се у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама измјене одредбе тако да се соларне електране са фотонапонским ћелијама, инсталисане снаге до 250 киловата, изузму из поступка додјеле концесије.

12.45 - Посланик СНСД-а Илија Таминџија предложио је данас у Народној скупштини да се у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама измијене одредбе тако да се соларне електране са фотонапонским ћелијама, инсталисане снаге до 250 киловата, изузму из поступка додјеле концесије.

- Зато што мале соларне електране немају негативан утицај на животну средину, а постоји велики интерес домаћинстава и привредних субјеката за њихову градњу, посебно у Херцеговини - рекао је Таминџија током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић упитао је како се десило да се приватизацијом приједорског рибњака "Саничани" приватизују и велика водна добра којима је то предузеће располагало.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да измјене овог закона требало направити квалитетније и у корист Републике Српске, а не појединаца.

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић одбацио је Станићеве тврдње, наводећи да није нормално да се користи државна земља, а не плаћа концесија.

11.50 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о концесијама прецизније се дефинишу претходне активности надлежних министарстава и свих других органа, јавних предузећа и институција надлежних за издавање одобрења, дозвола и сагласности потребних за реализацију предмета концесије.

- То укључује и мишљење јединице локалне самоуправе на чијој територији ће се обављати концесиона дјелатност, за концесије које додјељује Влада Републике Српске - наводи се у образложењу овог акта и констатује да разлози за његово доношење произилазе из потребе да се поједина рјешења прецизније дефинишу и отклоне недостаци у важећем закону.

Помоћница министра енергетике и рударства Републике Српске Славица Богдановић је, образлажући овај нацрт у Народној скупштини, рекла да се овим актом прецизирају поједине одредбе ради унапређења додјеле концесија и квалитетног испуњења концесионих уговора.

11.25 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Српској којим се проширује круг лица која могу бити јавни и приватни партнер, те прописује да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, те физичка и правна лица.
Помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Чичковић у завршној ријечи је изразила захвалност посланцима за конструктивну расправу која ће допринијети доношењу што квалитетнијег приједлога овог закона.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић сматра да је квалитетан предложени нацрт закона којим ће се побољшати јавно-приватно партнерство у Републици Српској.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да ће предложени нацрт закона побољшати квалитет јавно-приватног партнерства у Републици Српској и наводи да је постојећи закон неспроводив због великог броја административних баријера.

10.30 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској проширује се круг лица која могу бити јавни и приватни партнер, те је прописано да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, те физичка и правна лица.

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупшини Републике Српске, помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Чичковић рекла је да је предмет јавно-приватног партнерства изградња или реконструкција уз коришћење, одржавање или управљање јавне инфраструктуре у сврху пружања јавних услуга.

Повезане вијести:

У понедјељак Посебна сједница НСРС о Приједлогу буџета