latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:42 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Почиње измјештање миграната из кампа Вучјак

Припадници МУП-а Унско-санског кантона спремни су за акцију измјештања миграната из кампа Вучјак, код Бихаћа, потврдио је Срни портпарол кантоналног МУП-а Але Шиљдедић.
Мигранти на Вучјаку - Фото: klix.ba
Мигранти на ВучјакуФото: klix.ba

Он је навео да је за измјештање ангажовано стотињак полицајаца, те да данас из овог кампа неће кренути сви од укупно 600 миграната.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић најавио је да ће данас бити извршене главне активности на измјештању миграната из кампа Вучјак.

Мигранти ће, у организацији Међународне организације за миграције /ИОМ/, бити превезени у касарну Ушивак у Хаџићима. Ту ће боравити до оспособљавања касарне у Блажују, гдје је планирано да презиме.

- Измјештање миграната из Вучјака ће трајати три дана и биће подијељено на предрадње, радње измјештања и оне касније. Ми смо задужени да оперативно припремимо предрадње - рекао је Ружнић на јучерашњој конференцији за новинаре.

У склопу прве фазе измјештања су припремљени безбједносни аспекти измјештања миграната, што значи осигурање хране и превоза, доктора и техничара, као и полицијских снага.

Према информацијама кантоналних власти, до краја седмице требало би да буде расформиран камп Вучјак.

Према наводима федералних медија, власти Кантона Сарајево, као ни кантонални МУП нису обавијештени о измјештању миграната у прихватне центре у Сарајеву.

Касарну Блажуј, која је још без адекватне инфраструктуре за прихват неколико стотина миграната, јуче су посјетили кантонални премијер Един Форто и начелник општине Илиџа Сенаид Мемић. И они су без званичних информација виших нивоа власти.

Једна од опција и центар у Салаковцу, а власти Херцеговачко-неретванског кантона, као и предсједник ХДЗ-а Драган Човић томе се противе.

Према подацима ИОМ-а, у прихватним центрима у БиХ налази се 4.000 миграната, али тачан број нико не зна.