latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:47 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Дачић: Стратешко партнерство биће круна односа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће током званичне посјете предсједника Александра Вучића Атини бити потписана декларација о стратешком партнерству двије земље која ће представљати круну традиционално пријатељских и братских односа.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Он је указао да ће то представљати највиши ниво политичких односа између двије земље.

- Имамо са Грчком изузетно добре политичке односе. Треба да унаприједимо економске односе, треба да направимо договоре који ће омогућити да то пријатељство између наша два народа резултира и високим степеном сарадње у свим областима - рекао је Дачић за РТС.

Он је нагласио да је за Србију изузетно значајан став Грчке о Косову и Метохији и подсјетио да су грчки предсједник Прокопис Павлопулос и премијер Киријос Мицотакис потврдили да се он неће мијењати.

- Формираћемо и трилатералу са Кипром, што ће још више оснажити наше ставове, зато што Кипар традиционално има веома чврсте ставове против једностраних аката у вези са територијалним интегритетом - рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће једна од кључних тема током разговора у Атини бити мигрантска криза, која је проблем ЕУ који се "прелива и на наша леђа".

- ЕУ нема јединствен приступ свему томе, па су земље које су највише изложене у највећој опасности. Не постоји ни солидарност, нити заједничка политика како ће се односити према томе, тако да је то потенцијално велики проблем. То је тема која превазилази наше билатералне оквире - рекао је Дачић.