latinica  ћирилица
10/12/2019 |  11:22 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Пале: Ревија руског филма

На Филозофском факултету Универзитета Источно Сарајево у Палама отворена је Једанаеста ревија руског филма.

Манифестација је настала у сарадњи Филозофског факултета са Руском амбасадом у БиХ, а у организацији Центра за руске студије.

У оквиру Ревије руског филма, која траје до 13. децембра, биће приказано пет изузетних остварења руске кинематографије.

- Сарадња Амбасаде Русије и Филозофског факултета траје већ годинама и ми смо сретни због тога. Сваке године та сарадња само напредује. Рецимо, ове године било је већ неколико делегација руских факултета овдје на Палама и уопште на Универзитету у Источном Сарајеву. Такође, овдје ради професор руског језика Иља Тјапков, из невладине организације Руска хуманитарна мисија која сарађује с факултетом - каже Лилија Сабирова, трећи секретар Амбасаде Русије у БиХ.

Филозофски факултет УИС потписао је сарадњу са два московска универзитета и тиме ојачао везу са Руском Федерацијом, чија је Влада подржала покретање новог студијског програма за руски језик и међународне односе.

- Морам да споменем и изузетну сарадњу коју имамо са Руском хуманитарном мисијом на Балкану чије је сједиште у Београду и чија је помоћ и подршка Филозофском факултету, катедри за русистику и Центру за руске студије драгоцјена. Захваљујући њима ми данас имамо и сталног лектора руског језика на Филозофском факултету - истиче Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета УИС.

Ревија руског филма отворена је пројекцијом филма "Поп" Владимира Хотињенка, а током седмице гледаоци ће бити у прилици да уживају у руским класицима: "Дневник његове жене", "Острво", "Сунчаница" и "Бездушни".

Филмови се приказују до 13. децембра у амфитеатру Филозофског факултета у Палама од 19 часова.