latinica  ћирилица
10/12/2019 |  12:13 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Потписан Споразум о Парку природе "Уна"

Представници општина Нови Град, Крупа на Уни, Костајница и Козарска Дубица потписали су данас споразум о регулисању међусобних права и обавеза у вази са Јавном установом Парк природе "Уна".
Потписан Споразум између општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Крупа на Уни - Фото: РТРС
Потписан Споразум између општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Крупа на УниФото: РТРС

Начелник новоградске општине Мирослав Дрљача рекао је да слиједи именовање управљачке структуре, које ће бити завршено до краја године, и додао да ће у наредном периоду бити именован и вршилац дужности директора ЈУ Парк природе "Уна" чије ће сједиште бити у Новом Граду.

- Начелници ће предложити вршиоце дужности чланова управног одбора који ће бројати пет чланова. Четири члана су представници општина и пети члан је представник невладине организације која се бави заштитом животне средине - појаснио је Дрљача.

Он је навео да је споразумом дефинисано да за оснивачки улог за регистрацију од укупно 5.000 КМ општине Нови Град и Козарска Дубица издавајају по двије хиљаде, Костајница 700 КМ и Крупа на Уни 300 КМ.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да ће ова локална заједница испоштовати обавезе предвиђене споразумом да би почела са радом нова јавна установа.

- Ми радимо на заштити ријеке Уне. Истовремено, с друге стране, у Хрватској је посјечено комплетно све раслиње на обали. Ми ћемо радити свој посао и заштитити Уну - истакао је Бундало.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић наглашава да је веома битно заштитити ријеку Уну и сачувати је за наредне генерације, спријечити све покушаје угрожавања животне средине.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријан Бабић сматра да је одлука Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе "Уна" значајна за спречавање намјере Хрватске да у општини Двор, на граници са БиХ, прави одлагалиште радиоактивног отпада.

- Сви смо упознати о намјерама Хрватске и свјесни штетног утицаја који највише угрожава општину Нови Град, али и друге локалне заједнице. Зато је значајно да очувамо природно богатство, да не дође до деградације природног амбијента - напоменуо је Бабић.

Прије потписивања споразума, раније је на сједницама скупштина општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Крупа на Уни усвојена одлука и оснивању ЈУ Парк природе "Уна".

Одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" који се простире на подручју ове четири општине у септембру је донијела Влада Републике Српске.

Одлуком је предвиђено да ће за управљање Парком природе "Уна" четири општине основати јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом којим се уређује систем јавних служби и законом о локалној самоуправи