latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:24 | Аутор: СРНА

Савјет Европске уније: БиХ да јача институције

Савјет Европске уније поздравио је Мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Унији и примио к знању да та земља не испуњава довољно политичке критеријуме из Копенхагена, те да треба уложити значајне напоре на јачању институција ради гаранције демократије, владавине права, као и заштите људских права и мањина.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Савјет Европске уније поздравио је номиновање предсједавајућег Савјета министара, те апелује на извршна и законодавна тијела на свим нивоима власти да почну рјешавати кључне приоритете идентификоване у Мишљењу Комисије, у складу с легитимним тежњама грађана БиХ за напретком ка Европској унији.

Што се тиче економских критеријума, БиХ је постигла одређени степен макроекономске стабилности, с тим да је успостављање функционалне тржишне економије и постизање конкурентности на заједничком тржишту још у почетној фази.

БиХ треба да побољша резултате на спровођењу обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, наводи се у закључцима.

БиХ је на почетку и када је ријеч о нивоу спремности за преузимање обавеза чланства у Европској унији и треба значајно да унаприједи усклађивање законодавства са правним насљеђем Европске уније, те спроводи одговарајуће законе.

БиХ, истичу у Савјету, треба улагати континуиране напоре, посебно у погледу провођења четрнаест кључних приоритета из Мишљења Комисије.

Потребно је испунити наведене кључне приоритете, усмјерене на област демократије и функционалности државе, владавину права, основна права и реформу јавне управе, наводи се у саопштењу Делегације Европске уније у БиХ.

Савјет је констатовао да ће отварање преговора о приступању разматрати Европски савјет, у складу са устаљеном праксом, у тренутку када Комисија оцијени да је БиХ постигла потребни степен усклађености с критеријумима за чланство, а посебно да је испунила кључне приоритете наведене у Мишљењу Комисије.

Савјет је позвао Комисију да своје годишње извјештаје за БиХ, почевши од извјештаја из 2020. године, усмјери на спровођење кључних приоритета које је потребно рјешавати.

Ово тијело Европске уније поновило је опредијељеност Уније перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље.