latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:44 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Градишка: У току снимање филма "Вељко Чубриловић, српски учитељ"

У Градишци би следеће године требало да буде завршено снимање документарног играног филма "Вељко Чубриловић, српски учитељ", као и изградња спомен-бисте и трга посвећеног најзначајнијој породици у овом граду - породици Чубриловић.
Представљени резултати  рада на документарном филму "Вељко Чубриловић, српски учитељ" - Фото: СРНА
Представљени резултати рада на документарном филму "Вељко Чубриловић, српски учитељ"Фото: СРНА

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је данас на представљању резултата досадашњег рада да снимање приводе крају, те да су посјетили многе средине у којима се школовао и живио овај српски учитељ који је учествовао у организовању атентата на аустријског надвојводу Франца Фердинанда.

Он је навео да се документарним дијелом филма покушава приближити живот, улога и значај Вељка Чубриловића пред почетак Првог свјетског рата, а преостало је још да се уради играни дио филма, који је веома захтијеван.

Сценариста Драшко Видовић рекао је да очекује квалитетан филм који ће бити репрезентативан за Градишку.

- Одлучили смо се за кратке сцене од 15 минута и сценарио за овај филм је у завршној фази - истакао је Видовић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао да је обавеза Градске управе да подржи историју града и врати значај познатим личностима које воде поријекло из овог града.

- Када погледамо историју Градишке многе ствари су заборављене, али обавеза нас који сада живимо на овом подручју је да поново вратимо значај који је она кроз историју имала - истакао је Аџић.

Он је нагласио да је породица Чубриловић једна од најзначајнијих поријеклом из Градишке и да одлука Завичајног музеја Градишка да почне уређење трга породици Чубриловић на мјесту гдје се налазила њихова кућа, говори о томе да они нису заборављени.

Аџић је рекао да ће Градска управа подржати све активности у вези са филмом и изградњом трга посвећеног Чубриловићима.

Виши кустос у Завичајном музеју Градишка Бојан Вујчић рекао је да је период када се Градишка звала "мали Београд", а то је вријеме у којем су живјели Чубриловићи, период највећег броја националних друштава и школа.

Он је истакао да је породица Чубриловић позната по томе што су сви њени чланови имали високо образовање.

- Иако је ово била трговачка породица, све капацитете је уложила у образовање. Докторица Стака Чубриловић, која је дипломирала 1911. године у Прагу, била је прва жена љекар у БиХ, а осим ње, из те породице први љекар у БиХ био је и Перо Ивановић - рекао је Вујчић.

На презентацији су представљене активности на развоју документарног филма о Бориславу Њежићу, једном од највећих европских имена када је ријеч о мозаику.