latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:01 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

СНСД: Удар на грађане и привредна друштва која се баве погребном дјелатношћу

Градска управа у Бијељини је најновијом Одлуком о измјенама одлуке о гробљима и погребној дјелатности извршила удар на грађане и привредна друштва која се баве погребном дјелатношћу , а добрим дијелом и на вјерске заједнице, истакнуто је на прес конференцији СНСД-а у Бијељини.
Прес СНСД - Фото: РТРС
Прес СНСДФото: РТРС

- Град Бијељина је прописао услове које мора свака мртвачница да испуњава ,а увјерени смо да су они такви да их не испуњава ниједна постојећа мртвачница у граду. Одлука је направљена тако да ће нове услове имати само нова мртвачница на новом градском гробљу у Хасама. Дакле, власт овим жели постићи монопол, одлука је таква да сродници преминулог лица морају тијело покојника возити у мртвачницу у Хасама, што ће им створити додатне трошкове. На примјер ако лице премине у јужном дијелу Семберије, у Главичицама, у најудаљенијем мјесту, мораће тијело возити у сјеверни дио Семберије, да тамо преноћи, а онда да га враћају у мјесто гдје се сахрањује - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бијељина Александар Ђурђевић.

Он је истакао да су грађани Бијељина у незавидној финансијској ситуацији, те додао да је овом одлуком град Бијељина изашао из оквира Закона о погребној дјелатности, јер нигдје нису наведени услови који су наведени у њиховој одлуци.

- Иза свега стоји намјера да ново Градско гробље оствари што већи профит. Та одлука је изазвала и буру међу владајућим коалиционим партнерима , тражили су паузу од пет минута ,а она је трајала више до пола сата. Било је и повишених тонова међу њима. На крају су донијели неки амндман који је само козметичка промјена, а не суштинска. Истовремено, предвиђене су казне за сва комунална предузећа и привредна друштва која се баве погребном дјелатношћу, а не придржавају се ове одлуке - каже он.

Одборник СНСД-а у Градској скупштини Бијељине Мићо Живић говорио је о тачки дневног реда која се односила на вансудско поравнање Градске управе и Горана Чикојевића из Добоја.

- Чикојевићу ће се исплатити 250.000 КМ на име одштете због немогућности грађења стамбеног објекта у насељу Пет језера у Бијељини. Спор се дуго водио, инвеститор Чикојевић је имао грађевинску дозволу, а онда му је инспекција забранила градњу па дозволила и то је ишло у недоглед. Чикојевић је поднио тужбу, тражио је одштету од 1,9 милиона КМ. Напрасно сада иду у вансудско поравнање. Симптоматично је да се иде у то прије судске одлуке, јер се не зна исход судске одлуке и колико ће му по њој бити исплаћено и да ли је његово потраживање од 1,9 милиона КМ реално?! Неко за ово мора бити одговоран јер ово није први овакав случај у граду Бијељина. Градска управа расипа буџетски новац оваквим одлукама - рекао је Живић.