latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:21 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Пашалић: Oбновити пољопривредну механизацију

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је и Министарство препознало потребу да се потпуно обнови пољопривредна механизација као најважнији услов успјешног бављења овом производњом, те поздравља активност "Млијекопродукта" који је данас подјелио механизацију пољопривредницима.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је истакао да највећа домаћа мљекара "Млијекопродукт" из Козарске Дубице добар партнер и Министарству и пољопривредницима, што доказује и данашња донација пољопривредним произвођачима.

- Министарство је у овој години већ платило пољопривредним произвођачима који су набавили механизацију наш подстицај од 30 одсто у односу на вриједност инвестиције и ове године је набављено око 140 нових трактора и око 600 нових прикључака - рекао је Пашалић новинарима у Кобатовцима код Лакташа гдје је данас подијељена механизација.

Он је додао да ће Министарство наставити са овом мјером, као и да ће подржавати изградњу нових објеката, система за наводњавање, система за заштиту од града и мраза.

- Сматрамо да је ефектије када се улаже у нову опрему, него да повећавамо износе по грлу и литру - рекао је Пашалић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац подсјетио је да "Млијекопродукт" четврту годину заредом уручује на кориштење пољопривредне машине фармерима с циљем олакшања и усавршавања процеса производње млијека.

- За четири године фармерима је додијељено око 400 машина укупне вриједности 2,4 милиона КМ. Те машине се пет година воде као мљекарине, а након тога остају произвођачима. То значи да су произвођачи обавезни пет година продавати млијеко "Млијекопродукту" да би им након тога бесплатно остале - појаснио је Усорац и додао да је "Млијекопродукт" уочио оно што недостаје произвођачима и то је набавио.

Он је навео да ће ова донација помоћи да се поправи структура механизације, која је стара 30 и више година, додавши да се на овај начин повећава производња и побољшава квалитет производа.

Представник "Млијекопродукта" Владимир Буразер рекао је да ова компанија стално са фармерима ради на унапређењу квалитета сировог млијека и активност подјеле механизације је директно усмјерена ка побољшању квалитета сточне хране, што ће на крају утицати на производњу млијека.

- Четири године споводимо ову активност. Ове године 101 фарма и двије задруге добиће укупно 127 пољопривредних машина за спремање сијена, силаже и сјенаже и за квалитетну дубоку обраду земљишта, чија вриједност је око 600.000 КМ - навео је Буразер.

Представник задруге "Агро тржни центар" Шипово Раде Клинац рекао је да први пут учествује у овом програму и да ће добијени прикључци знатно помоћи у обради земљишта, припреми сјенаже и сијена, тако да ће моћи и више млијека производити.

- Задовољни смо програмом јер директно подржава кооперанте и прозвођаче млијека - додао је Клинац.