latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:58 | Аутор: СРНА

Неправда и дискриминација у процесу тражења несталих Срба

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила истиче да не смије бити заборављено људско право на истину о страдањима српског народа на овим просторима, на срамне пресуде за почињене злочине или још уобичајенију праксу непроцесуирања ратних злочина, чиме се чини двоструки злочин над жртвама.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Као примјер наводе срамну пресуду Елфети Весели за мучко убиство дјечака Слободана Стојановића.

Из ове организације, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, инсистирају на измјени постојећег стања неправде и дискриминације према процесу тражења несталих Срба, јер породице и данас, 25 година након завршетка рата, трагају за најмилијим.

- Основно људско право је да знамо гдје су наши најмилији, да их пронађемо и достојно сахранимо - речено је Срни у Републичкој организацији.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила даје апсолутну подршку аустријском писцу Петеру Хандкеу, којем ће данас бити уручена Нобелова награда за књижевност.

- Један је од ријетких који се усудио писати и причати о ономе што су Срби као народ доживјели у рату деведесетих година прошлог вијека. Сасвим сигурно заслужује награду за свој, прије свега, литерарни рад, али и због намјере да покуша помирити двије стране. Позивамо га да посјети и Подриње и цијелу Републику Српску - поручују из ове организације.