latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:04 | Аутор: sputniknews.com

Путин: У Донбасу се може десити друга Сребреница

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да би могла да се догоди друга Сребреница ако Кијев успостави контролу над границом са Русијом, а да прије тога не осигура заштиту грађана Донбаса.

- Украјинска страна стално инсистира - пустите наше војнике близу границе. Могу да замислим шта би се потом десило. Поновила би се Сребреница - рекао је Путин.

Видјели смо како је предсједник Владимир Зеленски водио разговоре с националистима, рекао је Путин.

- Јасно је ко је тамо јачи. И шта ће се десити? Ко ће њима руководити када уђу на територије на којима нема гаранција за људе - упитао је Путин на сједници Савјета за људска права. Он је додао да је до један сат ујутро у Паризу разговарао са Зеленским о могућности прогона људи који живе у Луганској и Доњецкој народној републици (ЛНР и ДНР).

- До данас није усвојен закон о амнестији, иако се о томе разговара још од 2015. године. Било је договорено да закон буде усвојен, некаква рјешења постоје, али ништа није спроведено - рекао је Путин.

Украјина инсистира да се контрола границе према Русији пребаци на Кијев пре избора у Донбасу.

То је, међутим, у супротности с Минским споразумима којима је предвиђено примирје, ослобађање заробљеника, повлачење оружаних снага и стварање аутономних региона.