latinica  ћирилица
10/12/2019 |  22:12 | Аутор: СРНА

Вучићу златна медаља за заслуге града Атине

Предсједнику Србије Александру Вучићу данас је уручена Златна медаља за заслуге града Атине.
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić)

Атински градоначелник Костас Бакојани истакао је да је Златна медаља коју је додијелио предсједнику Србије, признање за допринос великом пријатељству који повезује српски и грчки народ, као и знак поштовања према његовој личности.

Вучић је поручио да је одликовање велика част за Србију и њега лично, али и огромна обавеза и подстрек за рад на даљем унапређењу добрих, али прије свега, братских односа двије земље и два народа, јавио је РТС.

Претходно, предсједник Србије положио је вијенац на Споменик незнаном јунаку у главном граду Грчке.

Вучић ће се сутра, другог дана посјете, састати са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Вучић и Мицотакис ће копредсједавати трећој сједници Високог савјета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства двије земље, те Програм сарадње између двије владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет Вучића са предсједником Коалиције радикалне љевице Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом Другим.

У делегацији коју предводи Вучић су и министар спољних послова – Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.