latinica  ћирилица
11/12/2019 |  09:41 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Новим системом фискализације до ефиксанијег плаћања обавеза

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће у наредној години бити уведен нови систем фискализације који ће бити заштићен и у њега нико неће моћи да убацује своје системе и тако избјегава плаћање обавеза.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Према новом рјешењу, прије него што добијете рачун у маркету, Пореска управа мора да добије тај приход на свој софтвер. Једино је то прави начин да буде ријешен проблем. И Србија то ради, а и ми ћемо сигурно у наредном периоду - истакла је Видовићева.

Према њеним ријечима, систем фискализације који је у Српској уведен прије више од десет година био је одличан у то вријеме, али су касније уочене неке малверзације.

- Има информатичара који одлично познају системе и могу убацити нови систем - рекла је Видовићева за Вечерње новости.

Он је додала да привредници нису расположени да улажу у нови систем фискализације, јер су им 2007. године наметнули ту обавезу, па ће због тога трошкови пасти на терет буџета Републике Српске.

- Сигурна сам да ће се нови систем исплатити у року од око пола године - нагласила је Видовићева.

Повод за увођење новог система фискализације било је откриће да су у фискалне касе постављени дупли софтвери, па један на крају дана упућује извјештај о дијелу оствареног прихода Пореској управи, а други не.

Нови систем омогућиће да Пореска управа Републике Српске добија податке о сваком рачуну појединачно у тренутку када се обавља плаћање.