latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:17 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Смајловић: Нападима на Хандкеа бране своје острашћено ратно извјештавање

Познати српски новинар Љиљана Смајловић истиче да амерички и други западни новинари из ратова у бившој Југославији нападима на нобеловца Петера Хандкеа желе да одбране своје ратне каријере, када су извјештавали острашћено и једнострано.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

Према њеним ријечима, Хандкеова награда пријети да сруши тај њихов ореол да су били на јединој правој страни и да легитимизује чињеницу да се може и другачије гледати на тај рат.

- Они су се ту до краја открили и рекли - "неподношљиво је да не буду Срби за све криви". То је, наравно, позиција која мора са годинама и кроз историју да доживи пораз - изјавила је Смајловићева Срни.

Она је навела да напади америчких и других западних новинара из ратова у бившој Југославији на Хандкеа говоре о њиховој мржњи према Србима.

- Они су направили мит о себи као о храбрим заступницима једне потпуно невине и чисте стране, која је била искључиво жртва и на томе су направили невјероватне каријере - рекла је Смајловићева.

Она је додала да је са идентитетом и професионалном репутацијом тих западних новинара повезано то да не смије да се наруши та слика о Србима као јединим кривцима, јер онда њихово сврставање долази у питање, а посебно њихова острашћеност.

- Они сада, што је стварно упадљиво, са још већом острашћеношћу бране ону своју некадашњу острашћеност. Ово је сада нека дивљачка мржња према Хандкеу, која је, у ствари, само други појавни облик оне мржње према Србима - оцијенила је Смајловићева.

Она истиче да постоји један број свјетски познатих новинара, који су каријере изградили на томе што су представљали да је у грађанском рату у бившој Југославији крив само један народ и да су само његови припадници чинили злочине, док је све лоше што су учинили други било "успутно и случајно у вртлогу рата".

- Мени је на неки начин драго што се то потпуно разоткрило. Они су увијек писали као да су Срби једини кривци, али нису то тако тврдо изговарали - рекла је она.

Смајловићева је истакла да ће свакоме временом бити јасно да не постоји сукоб у којем је кривица само на једној страни, да не постоји грађански рат у којем је само једна страна крива, те да ниједан рат није тако чист.

Она је напоменула да је на њу најјачи утисак оставила чињеница да Питер Мас, бивши дописник "Вашингтон поста", а садашњег америчког сајта "Интерсепт" координише цијелу акцију против Хандкеа и свакодневно агитује.

Смајловићева је подсјетила да је Мас написао неколико текстова на "Интерсепту" против Хандкеа, да истражује пишчев живот, желећи да нађе још нешто компромитујуће, претражује његове потврде о томе где је спавао када је био у Републици Српској.

Она је додала да Мас са највећом страшћу прогони Хандкеа и Шведску академију која му је дала Нобелову награду.

- Он је отвореније рекао о чему се ради. Он је на крају у неком од тих својих шест огромних текстова написао - "Хандке покушава да преокрене историју и да тврди да нису Срби главни и једини кривци" - напоменула је Смајловићева.

У нападе против Хандкеа, осим Маса, укључили су се и бивши ратни извјештачи западних медија као што су Кристијан Аманпур, Саманта Пауер и други, који су једнострано извјештавали за вријеме ратова у бившој Југославији, посебно у БиХ.