latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:18 | Аутор: СРНА

Пендешева: Европа нема стратегију суочавања са мигрантском кризом

Министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш данас је на састанку министара одбране чланица Америчко-јадранске повеље /А-5/ у Тирани рекла да цијела Европа нема свеобухватну и кохерентну политику или стратегију суочавања с мигрантском кризом.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

У погледу потенцијалних терористичких пријетњи, она је нагласила да је одговор институција БиХ на ту пријетњу у посљедњих неколико година систематски, организован, свеобухватан и адекватан.

Она је на састанку говорила о изазовима у југоисточној Европи, а посебно се осврнула на илегалне миграције, терористичке пријетње, повратак бораца са страних ратишта, те природне катастрофе.

- Да бисмо ефикасно спријечили и адекватно одговорили на поменуте изазове, успјешна регионална сарадња мора подразумијевати размјену искустава, знања и експертиза, али и обуку и заједничко дјеловање, које ће пратити и одговарајућа трансформација и прилагођавање политика, стратегија и структура - закључила је Пендешева.

Из Министарства одбране саопштено је да је министарски састанак у Тирани садржавао сесије с темама: "Перспектива земаља посматрача везана за безбједносно окружење у региону и њихово чланство у Америчко-јадранској повељи", "Безбједносни изазови југоисточне Европе", "Будућност иницијативе А-5 и заједнички допринос НАТО операцијама и мисијама", те "НАТО-ова политика отворених врата".

Састанак је окончан потписивањем заједничке изјаве министара одбране земаља чланица А-5.

Иницијативу А-5 покренуле су Хрватска, Албанија, Македонија и САД 2003. године, а од 2008. године активни учесници су БиХ и Црна Гора. Главни циљ ове иницијативе је пружање подршке евроатлантским процесима у југоисточној Европи.