latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:24 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Хрватска- неразвијена, неконкурентна, са све мање становника...

Хрватска коју је створио лидер ХДЗ-а Фрањо Туђман, чија се годишњица смрти управо обиљежава, спада међу најнеразвијеније земље ЕУ и Европе, а чак 22 одсто становништа отишло је у друге земље, показују међународне статистике.
Исељавање (фото:www.novi-svjetski-poredak.coм) -
Исељавање (фото:www.novi-svjetski-poredak.coм)

Према извјештају Свјетске банке под називом Миграције и одлив мозгова у Европи и Централној Азији, највећу стопу емиграције у ЕУ, након Малте, има Хрватска.

У извјештају из октобра ове године наводи се да је Хрватску до сада напустило 21,9 одсто становништва, односно да петина грађана који су се родили у Хрватској сада живи изван ње.

Хрватска је економски неконкурентна земља. Институт за развој пословног управљања из Лозане објавио је резултате Годишњака свјетске конкурентности 2019, који показују да се Хрватска налази у друштву Венецуеле, Монголије и Аргентине.

Хрватска је заузела 60. мјесто од укупно 63. свјетске економије, што је чак раст за једно мјесто у односу на прошлу годину.

Међународни институт за развој менаџмента сврстао је Хрватску међу десет најгорих земаља по успјешности привлачења страних стручњака.

Када је у питању БДП, Хрватска је на дну листе посткомунистичких земаља - прескочиле су је Чешка, Словенија, Мађарска и Словачка, Пољска, Естонија, Летонија, Литванија, Русија...

У категорији покретања пословања Хрватска је на 114. мјесту, а према солвентности за добијање кредита налази се на 104. мјесту.

Хрватска је у европском врху само по једном параметру - по издвајањима за Католичку цркву.

И домаће и стране статистике говоре да Хрвати издвајају највећи постотак свог БДП за категорију "рекреација, култура и религија".

Подаци Евростата откривају да Хрватска, ипак, издваја најмањи постотак БДП за рекреацију својих грађана, а највећи за црквене установе, преноси портал Индекс.