latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:41 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Контролом квалитета млијека до права на подстицај

Све фарме које су у систему откупа млијека у Српској, под контролом су стручних служби Министарства пољопривреде. У Семберији на 140 откупних станица, контролори узимају узорке за анализу од свих произвођача. Од квалитета млијека зависи даља испорука за јавну потрошњу и право на подстицаје ресорног министарства.

Редовним контролама квалитета млијека које свакодневно раде откупљивачи и два пута мјесечно стручне службе ресорног министарства, у Српској је постигнут добар квалитет сировог млијека. Произвођачи знају да хигијена у стаји и квалитетна исхрана музних грла су основа за квалитет.

Резултати анализе млијека су помоћ фармерима јер указују на проблеме у стаји и здравље грла.

На великим фармама гдје је затворен систем муже, много лакше се постиже квалитет млијека. Ипак, максимална пажња је константна.

У оквиру редовних контрола млијека, провјерава се млијечна маст, соматске ћелије, протеини, бактерије. Резултати анализе су основа за остваривање права на премију.

- Ове контроле дају стварно стање на терену. Поправља се квалитет млијека јер људима сваки дан указујемо шта им је проблем и зашто немају класу млијека - истиче Свјетлана Андрић, контролни асистент ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Добра сарадња фармера и стручних служби даје резултате. У Семберији је регистровано 1.300 произвођача млијека који посједују око 7.400 музних грла.