latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:23 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Аустрија мијења закон о депортовању тражилаца азила

Аустријски посланици усвојили су приједлог закона којим се суспендује депортовање тражилаца азила који су тренутно на шегртовању у земљи, чиме су преокренули тврдокоран став према имиграцији који је заступала претходна десничарска влада.
Аустрија (Фото: Flickr/mrWerner) -
Аустрија (Фото: Flickr/mrWerner)

Посланик Зелених Алма Задић изјавила је да је ријеч о шегртима који су у очима претходне власти имали недостатке и да су то људи који су дошли у Аустрију као тражиоци азила.

Задићева, која је поријеклом из БиХ, нагласила је да ови шегрти одлично раде свој посао, да су се одлично интегрисали и да представљају подршку аустријским компанијама.

Тражиоцима азила је до септембра прошле године било дозвољено да буду шегрти, али само у подручјима у којима постоји недостатак радне снаге или не постоје одговарајући кандидати за одређене послове.

Око 800 тражилаца азила тренутно раде као шегрти у Аустрији.

У Аустрији је формирана прелазна влада државних службеника, која ће бити на власти док се не формира нова владајућа коалиција о чијем формирању тренутно преговарају конзервативци предвођени Себастијаном Курцом и странка Зелени.

Главни принцип претходне владајуће коалиције, коју је предводио Курц, био је да се прекине илегална имиграција и да се укину бенефиције за оне који противзаконито бораве у Аустрији.