latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:38 ⇒ 12/12/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Хандке непожељан у Сарајеву; Позван у Бањалуку

Скупштина Кантона Сарајево једногласно је прогласила овогодишњег добитника Нобелове награде Петера Хандкеа за непожељну особу у главном граду Босне и Херцеговине. На иницијатицу странке Демократске акције усвојена је декларација у којој се осуђује додјељивање Нобелове награде Хандкеу. Подршка Петеру Хандкеу стиже из Српске и Србије - на адресу нобеловца послат је позив да посјети и највећи град Српске.

Петер Хандке велики је књижевник који је заслужио Нобелову награду, истакао је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Не зна да ли кантони могу некога прогласити непожељним, али је изразио задовољство што је Хандке на додјелу награде позвао Емира Кустурицу.- Мислим да је то био избор на који нисмо могли да утичемо, нити било ко из БиХ, али је очигледно да овде постоји атмосфера да различити људи себи дају за право да нешто говоре. Драго ми је што је тамо био Кустурица. Он је био лично позван од господина Хандкеа - рекао је Додик.

У Републици Српској аустријски књижевник радо је виђен гост. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је Хандкеу на награди у име Града и позвао га да посјети Бањалуку.

И сам Хандке недавно је рекао да би волио да поново дође у Бањалуку.

- Ако Бог дозволи да дођем, дошао бих сљедеће године, можда на прољеће. Волим Бањалуку, волим БиХ, свака земља је лијепа. Свака земља у себи има добру душу, али у овом тренутку је тешко детектовати ту душу - истакао је Хандке.

Савез независних социјалдемократа најоштрије је осудио тешке оптужбе и пријетње које је СДА изнијела на рачун Емира Кустурице и Петера Хандкеа. У саопштењу подсјећају да је Кустурица позван од свог дугогодишњег пријатеља Хандкеа да присуствује додјели највеће свјетске књижевне награде, а његов боравак у Стокхолму је подршка и признање пријатељу и великану писане ријечи.

- Хуманост, истина и правда су врлине двојице свјетских величина, умјетника и хуманиста - Емира Кустурице и Петера Хандкеа, а не политичког Сарајева, односно СДА, чија је верзија истине проказана као једнострана, односно није у чињеничном и догођеном већ у њиховом тумачењу догођеног, коју би чак да наметну као универзалну истину цијелом свијет - наводи се у саопштењу СНСД-а.

Нобеловац Петер Хандке неће ништа изгубити тиме што неће имати прилику да види "како изгледа џамахирија на Балкану", али ће Сарајево изгубити много јер неће упознати храброг и мудрог човјека, оцијенио је министар одбране Србије Александар Вулин.

Прича СДА о моралу и људскости Емира Кустурице и Петера Хандкеа прича је оних који немају ни морала, а ни људскости, каже Џевад Галијашевић и класична је пријетња ове странке која понекад наступа као да је терористичка организација, а не политичка партија.

- Ннападањем такве величине не доприносите своме народу, остављате га усамљеним и сукобљеним са свима -каже Галијашевић.

У Грачаници, на академији посвећеној нобеловцу Петеру Хандкеу, цитиране су ријечи из једне од његових књига, да га је "нешто вукло да завири иза огледала“, што му је донијело да буде попут Срба, све више прогањан на Западу. На академији је истакнуто да Хандке није рекао да нема етничког чишћења, да нема злочина, већ је говорио да се о томе мора уравнотежено судити, а не како је то радио Хашки суд.

- Од тог октобра 1995. године Хандке се све јасније декларисао као човјек који јасно види како се Србима наноси невјероватна неправда и како то његов елементарни морални резон не може да поднесе - истакао је предсједник Матице српске Драган Станић.

У мору бурних реакција којима се оспоравала одлука Нобеловог комитета издвојио се гест шведске докторке Кристин Доктар, која је вратила престижно признање које добила 1988. године.

Међутим, истина је другачија, јер њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину – нема. Наиме, награду су као колектив добили сви припадници мировних снага УН-а од 1948. до 1988. што је укупно 500.000 људи из 53 земље свијета.