latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:47 ⇒ 12/12/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Синдикат трговине тражи потпуну забрану рада недјељом

Забранити рад недјељом и поштовати Закон о празницима. Синдикат трговине већ годину и по покушава да иницира овакву одлуку локалних заједница у Српској. До сада су се на то одлучили Вишеград и Мркоњић Град. Овакву одлуку подржало би готово 95 одсто грађана, показала је анкета.

У куповину се може и радним даном. Сваки човјек има право бар 24 часа да проведе са својом породицом! И радничка класа треба да се одмара! Такав је став грађана које је анкетирала наша екипа.Исто мисли и готово 95 одсто грађана, који су попунили анкету републичког Синдиката трговине.

На питање “Треба ли потпуно забранити рад недјељом?” позитивно је одговорило више од 94 одсто, од 1.565 анкетираних. Три и по одсто анкетираних ограничило би недјељни ангажман на прву смјену, а тек два одсто рад недјељом не би ограничило.

У Вишеграду и Мркоњић Граду трговине недјељом више не раде. Гашење каса тражиће и у осталом локалним заједницама и то на првој сједници Савеза општина и градова.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Срспске
истиче да највећи проблем представљају власници великих трговачких система.

Процјењује се да 45.000 трговаца у Српској недјељу проводи на радном мјесту. Углавном су то жене, које раде за најниже плате.

Ђуро Амиџић, члан Републичког одбора Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Срспске истиче да су трговцима мале плате, да им није плаћен прековремени и ноћни рад, и то поготово у трговинама гдје нема синдикалне организације.

У Привредној комори у разговор о овој теми упуштају се опрезно. Говорити без конкретних података, кажу, не би имало смисла.

- Оно што већ постоји јесте бојазан, првенствено трговачких ланаца, да би укидање рада недјељом значајно утицало на смањење прихода, промета, а самим тим и на смањење броја запослених у овом сектору - рекао је  портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Савановић истиче и да према статистичким подацима, недјеља није дан када се остварује највећи промет, већ петак. Недјеља је дан, додаје, кад се оствари 50 одсто од промета радним данима.

Према подацима ресорног синдиката, плате у сектору трговине ове године нису пратиле републички раст. Просјечна плата трговца је 711 марака и покрива тек 37 одсто потрошачке корпе, а са таквим примањима живи чак 60 одсто запослених у сектору.