latinica  ћирилица
11/12/2019 |  21:00 | Аутор: СРНА

Koнститутивна сједница привременог парламента 24. децембра

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи заказао је конститутивну сједницу седмог сазива привременог парламента Косова за 24. децембар.
Скупштина самопроглашеног Косова - Фото: РТС
Скупштина самопроглашеног КосоваФото: РТС

У складу са резултатима ванредних парламентарних избора одржаних 6. октобра радикални албански покрет Самоопредјелење стекао је право као пратија са највише освојених посланичких мјеста, 29 од укупно 120, да предложи кандидата за предсједника привременог парламента.

Партија са највише освојених гласова има право да, у складу са Пословником о раду парламента, уколико постигне коалициони споразум са било којом другом парламентарном групом или више њих о обезбјеђивању просте већине од 61 посланика, да мјесто предсједника парламента уступи другој парламентарној партији.

Предсједник парламента и пет потпредсједника бира се из реда посланика. Једно потпредсједничко мјесто резервисано је за Србе.

Посланици Српске листе, њих десет, јуче су преузели рјешења о избору, а верификација мандата биће обављена на конститутивној сједници.

Централна изборна комисија тзв. Косова објавила је 27. новембра званичне резултате ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији који су одржани 6. октобра.

Највише гласова освојило је Самоопредјељење Аљбина Куртија 26,27 одсто, слиједи Демократски савез Косова Исе Мустафе 24,55 одсто, Демократска партија Косова Кадрија Весељија 21,23 одсто, коалиција Алијанса за будућност Косова-Социјалдемократска странка /Рамуш Харадинај-Шпенд Ахмети/ 11,5 одсто и Алијанса за Ново Косова НИСМА /Беџет Пацоли-Фатмир Лимај/ пет одсто.

Српској листи припало је свих десет посланичких резервисаних мјеста за српску заједницу чиме је постала пета по снази политичка парламентарна партија на Косову и Метохији.