latinica  ћирилица
12/12/2019 |  15:56 | Аутор: БЕТА

Трамп се обрушио на Грету Тунберг послије избора за личност године (ВИДЕО)

Предсједник САД Доналд Трамп обрушио се данас на 16-годишњу еколошку активисткињу Грету Тунберг, оцијенивши бесмисленим њен избор за личност године америчког магазина Тајм.

- Грета мора да поради на свом проблему контроле бијеса, а онда да оде на неки добар старомодни филм с другарицом! Охлади, Грета, охлади - навео је Трамп данас на Твитеру.

Тунберг је потом реаговала на исти начин као у уторак када ју је критиковао предсједник Бразила Жаир Болсонаро промијенила је кратак лични опис на Твитеру, написавши да је "тинејџерка која ради на свом проблему контроле бијеса" и да "тренутно ужива и гледа добар старомодни филм с другарицом".

Болсонаро је у уторак оштро одговорио на њено изражавање забринутости због убиства бразилских домородаца у Амазону.

- Грета каже да су Индијанци умрли јер су бранили Амазон. Фасцинантно је да медији дају простор таквом деришту - навео је Болсонаро, користећи погрдну португалску ријеч "пиралха".

Тунберг је потом у кратком личном опису на Твитеру написала да је "пиралха".

Шведска тинејџерка је постала симбол растућег покрета младих еколошких активиста, пошто је предводила недјељне школске штрајкове у Шведској због неадекватне реакције на климатске промјене, и тиме инспирисала сличне акције у око 100 градова широм свијета.

Многе је привукла оштрим наступима на протестима и конференцијама у претходних годину и по дана.

Критика јучерашњег проглашења Грете Тунберг за личност 2019. године није први пут да Трамп негодује због избора Тајма. Он је 2015. године напао њемачку канцеларку Ангелу Меркел да је "упропастила Њемачку", пошто је тада изабрана за личност године, а он завршио на другом мјесту, наводи Асошиејтед прес.