latinica  ћирилица
13/12/2019 |  16:02 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Завршене консултације о Савјету министара (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бањалуци да су завршене консултације са политичким партијама о формирању новог сазива Савјета министара, а приједлоге за министре и њихове замјенике доставили су представници српског и хрватског народа.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Консултације су почеле 6. децембра и завршене су, а приједлози су достављени на провјеру Централној изборној комисији БиХ и Агенцији за истраге и заштиту - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је ЦИК потврдио да је провјеру прошло свих 11 кандидата, а да се данас или сутра очекује одговор СИПА.

- У понедјељак, 16. децембра, имаћемо имена бошњачких представника и остаје отворено питање у вези са ДНС-ом. Лидера ове странке Марка Павића обавијестио сам да ДНС има могућност да бира између министра за људска права и избјеглице из реда осталих или замјеника министра цивилних послова из реда српског народа - каже Тегелтија.

Он је подсјетио да је ДНС за министра предложио Драшка Аћимовића.

- Послије овога све знате. Добили смо данас још један приједлог који је потписао члан ДНС-а Ненад Нешић што мене доводи у веома неугодну ситуацију. Очекујем да до понедјељка ДНС утврди јединствен приједлог за кандидата из реда осталих, што подразумијева и Нешићев став јер има право гласа - рекао је Тегелтија, који је и члан СНСД-а.

Он вјерује да то ДНС може да уради како би се ишло са јединственим ставом у парламент БиХ, односно са девет гласова.

- СНСД је урадио све да буде јединствених 13 гласова из Српске у Представничком дому и пет гласова у Дому народа парламента БиХ, а када смо позвали опозицију у Српској да будемо јединствени они су то одбили. Губитак било ког појединаца из српске репрезентације за нас би био велики - закључио је Тегелтија.