latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:40 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Порука Инцку: Бонска овлашћења супротна Дејтону

Извршни комитет СНСД-а одбацио је извјештај Рајнхарда Прибеа о владавини права у БиХ, наводећи да је тенденциозан и политички мотивисан. Реаговања из Српске стижу и на најаву високог представника Валентина Инцка о наметању закона о забрани негирања геноцида, ако га не усвоји Парламентарна скупштина БиХ.

Милорад Додик поручује да је коришћење бонских овлашћења, супротно и међународном праву и Дејтонском споразуму.

Навикнути на Инцкове пријетње, званичници Српске још једном јасно поручују - Бонска овлашћења супротна су Дејтонском споразуму. Било је за очекивати да високи представник престане са својим незаконитим, вануставним вандејтонским и антицивилизацијским понашањем, каже Додик. Очигледно је, каже, потребно да се њихова истина брани наметањем и насиљем.

- Ми то одбацујемо, као и претходне одлуке који су доносили високи представници, јер то није у складу са Дејтонским споразумом, то је међународни криминал и насиље. Инцко, ако нема шта друго да ради, могао је да се покупи и оде да не смета овдје - истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Најава наметања закона о забрани негирања геноцида је најава увођења вербалног деликта с једне, и примјене антидејтонских и противзаконитих притисака с друге стране, поручује Додик. Додаје да увођење вербалног деликта, па још правним насиљем, сигурно није у духу европских вриједности и достигнућа о којима Инцко воли да говори.

Да је Инцко заиста добронамјеран имао је толико година на располагању да, на примјер, иницира експертизу дешавања на подручју Срберенице од 1992. до 1995. која би на непристрасан и на чињеницама заснован начин, одговорила на питање шта се тамо дешавало, истиче Додик.

Премијер Радован Вишковић оцијенио је да је међународна заједница фрустрирана присуством Русије у Савјету за спровођење мира.

- Инцку желим сву срећу у раду, али имам пречег посла него да се њиме бавим. Међународна заједница јесте фрустрирана све док је Русија у ПИК-у. Поздрав за Инцка - рекао је Вишковић.

Инцко је и раније често најављивао наметање закона о забрани негирања геноцида. Посљедњи пут, у интервјуу за БХРТ, поручио је да у ПИК-у има све више подршке за бонска овлашћења. Ако Парламентарна скупштина БиХ не усвоји закон, он ће, поручује, бити наметнут. Познат је став руске амбасаде да ОХР треба затворити због коришћења бонских овлашћења.