latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Требиње: За годину дана прво школско звоно у Гимназији

Већ три мјесеца траје интензивна изградња објекта Гимазије у Требињу. Поклон је и задужбина предсједника Концерна Свислајон Таково, Родољуба Драшковића, младима Требиња. Ријеч је о посебно пројектованом и, у градитељском смислу, функционалном објекту, јединством за средњошколско образовање у региону.

На прво школско звоно требињски гимназијаци, према најавама инвеститора, чекаће мање од једне године. Грађевинци користе сваки повољан дан, да би испоштовали планиране рокове.

- Радови теку планираном димаником. Предвиђено је да се из грубих радова излази крајем јануара 2020. године, послије чега ће услиједити занатски радови, а рок је крај јануара 2021. године - наводи Ана Бокоњић Буха, члан Управног одбора Фондације за изградњу гимназије.

Намјера донатора је да тај рок буде скраћен за неколико мјесеци, а објекат буде у употреби на јесен наредне године. На тај начин, тврде из Градске управе, образовање младих требало би да буде подигнуто на већи ниво. Изградња намјенског објекта гимназије најављује се неколико деценија.

- Изградња Гимназије је нешто што је и те како потребно Требињу. С овим пројектом ћемо доказати онима који сумњају у ове просторе, да можемо заједничким залагањем задовољити европске и свјетске критеријуме - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Гимназија ће имати више од 7.000 квадратних метара корисног простора на земљишту које је, уз инфраструктуру, обезбиједио Град. Осим савремено опремљених кабинета, имаће конгресну и позоришну салу, спортску дворану, савремен систем гријања и хлађења. Архитектонски ће доминирати у урбаном дијелу града.

- Објекат је специфичан по томе што по својој структури и предвиђеном простору, пружа много ширу форму, него што се то очекује у данашњим условима, карактеристичним за средњошколско образовање у окружењу - појашњава Владимир Самарџић, члан пројектног тима, Контура д.о.о.

Вриједност инвестиције процијењена је на 20 милиона КМ. Гимназију, када буде потпуно завршена, донатор-инвеститор предаће Граду на управљање.