latinica  ћирилица
15/12/2019 |  08:10 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Поледица и магла, возачи опрез!

Возачима у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос се скреће пажња на поледицу и маглу, које мјестимично има на подручју Мркоњић Града, Добоја, Источног Сарајева, Зворника, Фоче и Купреса, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Због ниске јутарње температуре поледице нарочито има на путевима у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазима тунелима.

Магла је присутна у котлинама и дуж ријечних токова, а додатан опрез неопходан је и због повећане опасности од одрона.

На планинском превоја Борова Глава, на дионици Шуица-Ливно, учестали су изласци дивљих коња на коловоз, посебно у јутарњим и вечерњим часовима.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце данас и сутра саобраћај ће се одвијати наизмјенично, једном траком. Могуће су и краткотрајне обуставе, па из АМС-а моле возтаче да буду стрпљиви и поштују саобраћајну сигнализацију.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, због санације коловоза саобраћај се одвија једном саобраћајном траком.

Због радова спорије се саобраћа и на дијелу гдје се спајају ауто-пут Бањалука-Добој и магистрални пута Јоховац-Руданка, на магистралним путним правцима Модрича-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-Каруше на граници Републике Српске и ФБиХ, Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, на подручју Приједора гдје је у току изградња кружног тока, те Котор Варош-Ободник и Крупац-Богатићи, граница Српске и ФБиХ.

Клизишта су успорила саобраћај на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака, Лопаре /Мачковац/-Челић, Шековићи-Цапарде, на локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, као и на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град.

У ФБиХ због радова су актуелне получасовне обуставе саобраћаја уз петнаетоминутно пропуштање возила на магистралном путу Јајце-Црна Ријека код мјеста Здаљевац. Измјене у одвијању саобраћаја актеулне су до 16.00 часова, а послије тога се овој локацији саобраћа једном траком, наизмјенично.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел Врандук, саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 часова, затим од 21.00 до пола часа послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, док је пола часа послије поноћи до 5.00 часова ујутро саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила укупне масе до седам и по тона користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад седам и по тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Спорије се због радова саобраћа и на магистралним путевима Јајце-Црна Ријека на локалитету Здаљевац, Кључ-Босански Петровац преко Ланишта, Сребреник-Орашје у тунелу Орманица и Дољани-Метковић између граничних прелаза.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих чекања на прелазак границе. И даље је због безбједносних разлога обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.