latinica  ћирилица
15/12/2019 |  09:58 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

У новој хрватској оптужници против генерала Ђукића терети се и Србија

Нова хрватска оптужница против генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића за наводно рушење бране Перућа на почетку рата у Хрватској далеко је сложенија од претходне, а директно се у њој оптужује Србија и "великосрпска агресорска политика", рекао је његов адвокат Радивоје Николић.
Борислав Ђукић (Фото: sense-agency.com) -
Борислав Ђукић (Фото: sense-agency.com)

Он је рекао за Вечерње новости да нова оптужница против генерала Ђукића обухвата изјаве 450 свједока.

- Између осталог, тврди се да су људи на хрватској страни гинули под хиљадама српских граната и да су читава насеља разарана од 1991. до 1995. године, а то не одговара доказима којима располаже одбрана - каже Николић.

Он је рекао да је потребно да из Београда крене иницијатива да се овај случај препусти српском правосуђу, што је могуће на основу споразума двије земље.

Николић је додао да је хрватско судско вијеће, којим је предсједавао судија Славко Лозина, показало да не уважава никакве доказе који ван сваке разумне сумње ослобађају генерала Ђукића.

Он је апеловао да је за одбрану генерала Ђукића у наступајућем судском процесу потребно да се обезбиједе документа по принципу како је то већ достављано Хашком трибуналу.

Ђукићева супруга Радмила Бугарски Ђукић рекла је за Новости да на новој оптужници од 20.000 страна, већој од било које хашке оптужнице, пише да је Ђукић "учествовао у великосрпској агресији са намјером одвајања територије Хрватске и припајања великој Србији".

- Бранећи мог супруга Борислава, Србија брани себе - рекла је она.

Радмила каже да је раније сада већ покојни командант Војске Републике Српске Крајине Миле Новаковић објаснио да се Ђукић у вријеме хрватске војне операције "Масленица" није налазио на дужности у српској војсци, па чак ни физички није био на том простору, што је потврдио и хрватски војник свједок оптужбе Иван Буљан.

Радмила се чуди како је могуће да се оштећења бране, која су процијењена на око 18 милиона евра, санирају за три сата, те додаје да су јој српски вјештаци објаснили да брана није могла да буде срушена минирањем земљаног насипа.

Ђукић је првостепеном пресудом осуђен да је као командант 221 моторизоване бригаде 9. книнског корпуса ЈНА и свих пограничних јединица милиције војске САО Крајине, од друге половине септембра 1991. до јануара 1993, као подређени Ратку Младићу и Милету Новаковићу, наредио својим подређенима активирање експлозива којим је урушена и оштећена брана Перућа.

Генералу Ђукићу Врховни суд Хрватске укинуо је 6. децембра првостепену пресуду Жупанијског суда у Сплиту и наложио да се предмет врати на поновно суђење, јер је пресуда била пуна контроверзи, умјесто да га пусти на слободу, што је незабиљежено у судској пракси.

Генерал Ђукић је већ више од три године у притвору у Хрватској, којој је изручен из Црне Горе.

Ухапшен 18. јула 2015. године на аеродрому Тиват у Црној Гори по хрватској потјерници и изручен Хрватској, упркос захтјеву Србије да буде њој изручен, јер је њен држављанин.

Генерал Ђукић остао је упамћен међу Србима у Републици Српској Крајини и Републици Српској као њихов спасилац и један од најзначајнијих српских официра у пробоју такозваног "Коридора живота".