latinica  ћирилица
15/12/2019 |  10:42 | Аутор: СРНА

Наставља се суђење Дрековићу

Суд БиХ заказао је за уторак, 17. децембра, наставак суђења генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године.
Рамиз Дрековић (Фото: Faktor.ba/Архив) -
Рамиз Дрековић (Фото: Faktor.ba/Архив)

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Током рочишта одржаног 3. децембра, командир једне од хаубица Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Мујо Шубара изјавио је да су се од маја до јула 1995. године на подручју Бјелимића налазила јака артиљеријска оружја која су била окренута према положајима Војске Републике Српске и Калиновику.

Овај свједок Тужилаштва БиХ је рекао да су двије хаубице, два ракетна бацача која су пренесена из Хаџића и један ЗИС, артиљеријско оружје са мањим дометом, биле распоређене на краткој линији од пар километара.

- Ја сам био командир на хаубици од 122 милиметра, чији крајњи домет је био око 17 километара, док је линија раздвајања са Војском Републике Српске, која је ишла неком ријеком, износила између шест и седам километара - навео је Шубара.

Он је рекао да нису знали гдје су дејствовали јер су само добијали координацију и нумерацију циљева преко 10 километара, додајући да се не сјећа да ли је добио наредбу да дејствује по Калиновику.

Током свједочења рекао је да су дејствовали по потреби исказаној из команде и у зависности од расположивости муниције која је била "бројчано шкрта".

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.