latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:48 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Прослављена ктиторска слава манастира Сасе

Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице данас је прославио ктиторску славу Светог цара Уроша Немањића, а Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством.
Слава манаситра у Сасама - Фото: СРНА
Слава манаситра у СасамаФото: СРНА

У обраћању вјерницима у препуној манастирској цркви, митрополит Хризостом је позвао српски народ на слогу, љубав и вјерност Богу.

Владика Хризостом је поручио да је најважнији мир, те међусобно разумијевање, поштовање различитости и међусобна толеранција међу народима и позвао вјернике на такво понашање и начин живота.

Као и претходних година, и јутрос су двије групе ходочасника из Сребренице и Братунца кренуле на крсни ход или поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама.

Након кратке молитве, једна група ходочасника са српском заставом кренула је предвођена протојерејем Александром Млађеновићем и члановима Српског културно-просвјетног друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" испред сребреничког Храма Светог Архангела Михаила на поклоничко пјешачење до 15 километара удаљеног средњовјековног манастира.

Ходочасници су на српском гробљу у селу Залазје код спомен-костурнице и споменика убијеним Србима из овог краја у Другом свјетском рату и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату одали почаст и запалили свијеће.

Из порте братуначке Цркве Успења Пресвете Богородице кренула је друга колона ходочасника из Братунца и прошла кроз села Побрђе, Вољевица, Бјеловац и Биљача.

Код рудника олова и цинка у Сасама састале су се колоне ходочасника из Сребренице и Братунца и око 200 учесника поклоничког пјешачења, међу којима су двије трећине били млади, те су заједно препјешачили два километра до манастира.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац.

Манастир Сасе саграђен је 1242. године, а задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића, чије су мошти и крст дуго времена чувани у овом храму.

Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан. Тако је било и у посљедњем рату.

Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира у Хиландару.

Током 1989. године обновљена је манастирска црква, која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је 750 година постојања.

Након посљедњег рата поново је обновљен. Уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци и представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту, гдје радо долазе вјерници из разних крајева Српске, Србије и иностранства, а посебно из православних земаља.

Освештан је 18. септембра 2010. године.