latinica  ћирилица
15/12/2019 |  16:14 | Аутор: СРНА

Шаровић против Вучића?

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић и његови сарадници засигурно су веома, скоро опсесивно љути на предсједника Србије Александра Вучића, јер су се надали да ће он под притиском Запада прихватити да буде њихов заштитник и да ће им обезбиједити опстанак на министарским мјестима на нивоу заједничких институција БиХ, наводи се у тексту који је објавио портал "Инфосрпска".
Мирко Шаровић (фото:vijeceministara.gov.ba) -
Мирко Шаровић (фото:vijeceministara.gov.ba)

Аутор текста, политолог Зоран Иванович истиче да су им тамошње позиције, са материјалним и безбједносним ресурсима које са собом носе, омогућавале лагодан живот, али и наду да ће прије или касније успјети да поткопају предсједника СНСД-а Милорада Додика и домогну се власти над Републиком Српском, али њихови планови су дефинитивно пропали.

- Увиђајући да Шаровићева екипа покушава да уруши не само њиховог главног политичког опонента у Републици Српској, већ да, у својству накнаде Бакиру Изетбеговићу и Американцима за добијену личну подршку, разара и српски ентитет, Вучић није прихватио да игра на њих упркос снажном инсистирању Вашингтона. Упућени тврде да се током учесталих посјета Београду балканска ударна песница Вашингтона /Метју/ Палмер више бавио давањем подршке /Драгану/ Мектићу, Шаровићу и друштву него заступањем интереса Приштине - истиче се у тексту.

Парадоксално, али истинито је да су они, наглашава Иванович, сада важнији америчкој дубокој држави него Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

- Ваљда је ријеч о томе да творци америчке политике мисле да је посао на Косову обављен и само је питање када ће оно што сматрају да је реалност надвладати српске илузије. С друге стране, Република Српска се и даље држи. Није реалност да је сјенка онога што је Дејтоном потврђено. Зато је акценат на њеном рушењу и подршци српским политичарима који су бескрупулозно спремни да буду у функцији тога - истиче се у тексту.

Наводи се да је "за њих и Американце проблем у томе што су се они сувише видљиво свели на обичне марионете не само Вашингтона, већ и Бакира Изетбеговића".

"Свима који потпуније анализирају ствари постало је недвосмислено јасно да би пропорционално јачању њихове улоге на нивоу Републике Српске, Српска губила своје државне потенцијале и постепено би била сведена на обичну административну јединицу БиХ којом би Сарајево управљало колико и Тузлом. Вучић је политичар коме свашта може да се пребаци, али не и да суштински не сагледава проблеме и последице потеза који се повлаче. Зато је потпуно одбацио политичаре из Републике Српске којима се бавимо", додаје се у тексту.

Остављени без подршке Београда, који је чврсто стао уз Додика, оцјењује аутор текста, "конструкција 'Шаровићеваца' се тако потпуно урушила".

- Сада Мирко са својим саучесницима у рушењу Републике Српске пакује кофере, а у Републици Српској их нико не чека раширених руку. Чак и партијски саборци у њима виде пропале играче. У таквим околностима не остаје им ништа друго него да покушају да се свете Вучићу, када већ не могу у Републици Српској да се покажу корисни својим западним и сарајевским заштитницима, и преко Србије заслуже даљу подршку. Ради тога је скован нови, прилично лукав али сумњамо и остварив план - упозорава се у тексту.

- Шаровић није добио задатак да подржава Ђиласа и србијанску опозицију. То би било сувише провидно и непродуктивно. Питање је да ли би Савез за Србију и пристао са њим да сарађују пошто дјелује као потпуно истрошени политичар а Ђиласовци мисле да имају боља помоћна политичка средства и не желе да их допунски компромитују људи као Шаровић. Тако је Мирко добио смјернице да распирује сукобе у владајућој коалицији Србије умјесто да помаже опозицији - тврди се у тексту.

Аутор текста наводи да је "човјек преко кога раде Шаровић и НАТО доносиоци одлука за Балкан - Ненад Поповић, српски политичар и министар са наводно блиским везама са Русима, а заправо прикривени амерички играч чији је већи дио капитала у Америци и оф шор дестинацијама под њеном контролом".

- Како се каже "где су паре ту су и извори политичког дјеловања", за Поповића је јасно гдје је то. Уз то, овај политичар очајно стоји на политичкој сцени Србије. Рејтинг му је око 0,2 одсто, а можда и нижи и осим неколико професионалаца који раде за њега и стварају утисак да има партију, нико други није са њим. Сви оснивачи његовог "предузећа странке" су отишли. Знали су од старта да раде за њега, али не и колико је то омаловажавајуће. У таквом склопу ствари прагматични Вучић размишља да га одбаци а опозиција Србије га због врло негативног тајкунског имиџа услед мрачне улоге у приватизације неће.

Зато он мора да прихвати Шаровића колико и он да игра на њега. Немају избора.
Предјседник СДС је услед свега реченог био почасни гост на недавном скупу онога што се зове партија Ненада Поповића на коме је он поново изабран за њеног предсједника. Шаровић је тамо театрално представљен као да је звијезда политичке сцене Републике Српске а не обичан лик и политичар чија је каријера на издисају - истиче се у тексту.

Заузврат, додаје се, Шаровић је том приликом изјавио да је "увјерен да ће лидер Српске народне партије Ненад Поповић бити предводник визије напредне, економски снажне и политички јаке Републике Србије".

- Он Поповићу сердаре, а Поповић њему војводо. Ни мање, ни више од тога. Порука онога /Шаровића/ ко је представљен као битан политичар у Републици Српској јесте да је Ненад Поповић будући лидер Србије. Ни мање ни више!? То подразумјева сумрак Александра Вучића.

Живио Поповић, доле Вучић!? Наравно, у овом моменту то није реално, али Шаровић и Поповић, који лажно дјелују са наводно патриотских и према Русији пријатељских позиција како би заварали српску јавност за рачун својих НАТО диригената поручују Вучићу да лако могу да се придруже опозицији. Поповић директно, а Шаровић индиректно, а све с циљем стварања хаоса у Србији. Оно што је површински ирационално у наредној фази може да прерасте у продуктивно - истиче се у тексту.

Иванович наводи да "Шаровић и Поповић ни појединачно ни заједно нису озбиљан фактор и не могу краткорочно много тога Вучићу да одмогну а опозицији помогну, али могу да допринесу старања забуне међу гласачима у Србији".

- Пројектују привид да се Вучићева коалиција распада изнутра, да је дио Републике Српске против Вучића и да је Русија према њему скептична. Ко ће у тој халабуци која се улива у већ велику буку на политичкој позорници Србије и у мору манипулација које ту царују лако да разлучи да су Поповић и Шаровић заправо амерички играчи?

Циљ такве игре је да Србија још мало буде гурнута дубље у понор унутрашњих надигравања која би је неко вријеме паралисали, док би онда Бакир Изетбеговић, Шаровић, НАТО фаланга, кренули у општи удар на Додика. Он је сада први на нишану, али ако би у томе успјели онда би сљедећи био Вучић - упозорава аутор текста.

Иако се према њему већ сада дјелује агресивно, додаје се у тексту, он још није примарна мета, али је планирано да то постане ако би лидер Републике Српске био елиминисан или озбиљно ослабљен, мада доносиоци одлука за Балкан у САД свакако за сада схватају да све то још није реално.

- Професионалци су то који знају да је у политици истрајност најважнија. Раде што је до њих, преко својих пулена, али се још не надају успјеху. Ако сада не постигну ништа - нема везе. Урадили су нешто као основ за неки нови удар у будућности. Шаровић, Поповић и њима слични камуфлирани амерички играчи и овако су откривени и истрошени и прије него што им рок дјеловања сасвим истекне бар да послуже за диверзију. У политици се свака инвестиција експлоатише до краја. Ништа није за бацање, поготово код Американаца - закључио је Иванович.