latinica  ћирилица
15/12/2019 |  18:18 | Аутор: СРНА

Зеленски и Путин без сагласности о многим питањим

Предсједници Украјине Владимир Зеленски и Русије Владимир Путин покренули су дијалог, али нису успјели да усагласе ставове по многим питањима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песеков.
Путин и Макрон (фото.спутњик) -
Путин и Макрон (фото.спутњик)

- Они су почели да разговарају. Међутим, далеко су од постизања неког споразума по многим питањима - рекао је Песков за руски телевизијски "Канал један".

Он је навео да је њихов разговор очи у очи трајао око 15 минута, што значи да и није био тако кратак.

- Касније их је прекинуо предсједник Француске Емануел Макрон који је инсистирао да се разговор врати у формат Нормандијске четворке - рекао је Песков, пренио је ТАСС.

Он каже да Кијев није формално изнио неку нову иницијативу што се тиче распоређивања мисије УН у Донбасу.

- До сада, ниједна нова иницијатива није изражена - рекао је Песков коментаришући изјаву украјинског изасланика у Контакт групи Алексеја Резникова да ће Украјина припремити измјене споразума из Минска до наредног самита Нормандијске четворке.

Говорећи о споразуму из Минска, Песков каже да је могуће измијенити тај документ само ако Кијев сарађује са експертима самопроглашених република Доњецк и Луганск.

- Измјене су могуће само ако експерти из Кијева, који су у Контакт групи, сарађују са експертима из Луганска и Доњецка. Тек онда се може говорити о промјенама или допунама споразума из Минска - рекао је Песков.

Према ријечима Пескова, Зеленски жели да ријеши проблем Донбаса, али су за то потребни воља, политички ауторитет и доминација на украјинској политичкој сцени.

- Зеленски није заговорник рата, док је бивши украјински предсједник Петро Порошенко био управо супротно, персонификација рата. Он га је и покренуо - рекао је Песков.

Украјински министар спољних послова Вадим Пристајко рекао је јуче да би се Кијев могао вратити идеји о распоређивању УН у Донбас у областима које нису под његовом контролом у случају да украјинско руководство призна да није остварен никакав резултат по основу споразума из Минска.