latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:27 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Требиње: Вече у знаку Алексе Шантића и Мостара

У Требињу су вечерас промовисане монографија "100 Шантићевих вечери поезије" аутора Радивоја Круља и књига "Мостарски драгуљи" Јосипа Муселимовића.
Требиње - вече у знаку Алексе Шантића - Фото: СРНА
Требиње - вече у знаку Алексе ШантићаФото: СРНА

Круљ каже да монографија "100 Шантићевих вечери поезије" говори о томе колико је богатство ове манифестације која има дугу традицијом.

- Лијепо је што је данас Шантић у Дучићевој соби, та два брата, два драгуља избрусила су се у Мостару и прославила тај град - каже Круљ.

Он истиче да није било лако прикупити материјал за ову монографију и да је то био својеврстан изазов.

Аутор књиге "Мостарски драгуљи" Јосип Муселимовић каже да се на његово задовољство ова књига промовише у Требињу након Мостара, Сарајева, Београда и Бањалуке.

- У овој књизи сам желио сачувати сјећање на знамените Мостарце које су у историји града оставили велики и упечатљив траг - истакао је Муселимовић.

Он је додао да је у књизи побројано 25 знаменитих људи из Мостара из свих области, који се не смију препустити забораву.

Осим промоције књига, у требињском Музеју Херцеговине приређена је и изложба "Шантићеве вечери поезије и књижевна награда Алекса Шантић" Златка Сердаревића.

Сердаревић каже да није било лако доћи до документације за ову изложбу, која је настала из огромне љубави према Шантићу.

- Шесдесетих година сам почео да скупљам текстове о Алекси Шантићу и зато сам посјећивао архиве у многим градовима, копирао сам све насловнице његових књига. То мени није био никакав терет - рекао је Сердаревић.

Он је најавио поставку изложбе и у Невесињу.

Вечерашње културне манифестације организовали су СПКД "Просвјета" из Мостара и Музеј Херцеговине из Требиња.