latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:40 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Требиње: Вишемилионска средства у системе за наводњавање

Требиње је локална заједница у Републици Српској, у којој је при крају изградња највећег броја система за наводњавање. Улагања су вишемилионска, а када буду завршени, створиће се услови за наводњавања више од осамдесет одсто компактних пољопривредних површина на подручју Требиња.

Грађевинска сезона још траје. До половине наредне године и сезоне наводњавања, у функцију би требало да буду стављени системи за плато Зубаца, Требињско поље, дио Поповог поља и подручје Моска.

- Када се све ови системи заврше и пусте у употребу у идућој години, Требиње ће бити једина локална заједница која ће имати преко осамдесет одсто под наводњавањем компактних обрадивих површина - истакао је Душко Вујовић, пројектант система за наводњавање.

Милионска средства су удружили Министарство пољопривреде, Град Требиње и предузеће Хидроелектране на Требишњици. Система наводњавања Завођа финансира се другачије. Мјештани зубачких села систем наводњавања чекају годинама. Техничку воду, до прољећа, требало би да почне корисити и Милан Вукашиновић. До сада је, за напајање стоке, плаћао довоз воде цистернама.

- Значиће нам доста, ко буде могао да ради и да наводњавања, али, слабо, људи су напустили, остали су ђутуруми, ко ће, ако се млади не окрену - прича Милан Вукашиновић из села Поткрај.

Од око петсто хектара ораница на зубачком платоу, власници су од суше отимали једва пет-шест хектара.

- Са наводњавањем ће бити више, јер ће људи имати већу рачуницу, до сада је било све на ризик, културе су зависиле од падавина - каже Душан Риђешић, предсједник Удружења корисника воде "Зубци".

Сваки од система независни су један од другог и прилагођавани су захтјевима терена. У Гомиљанима су пољопривредници наводњавали водом из градског водовода.

- Ми смо је користили, без обзира на ту исплативост, а да ли је била исплатива, није! И не само што није била исплатива, већ та вода није била добра због учешћа хлора - тврди Васо Марић из села Гомиљани.

Напуштање имања и расељавање, стварност је у већини села. Оптимисти ипак кажу да ефекти система неће изостати.

-Добро ђе бити када дође вода, да је раније било, мање би људи отишло из села, сада овдје нас нема пуно, у сваком случају вриједи кад год дође - истиче Ристо Пујо из села Гомиљани.

Стићи ће на прољеће, тврди пројектант система. Преостало је да се уради секундарна мрежа.

- Када се све ово заврши, биће у употреби око стотину педесет километара цјевовода. Биће дванаест пумпних станица снаге преко хиљаду мегавата, и резервоари запремине преко хиљаду петсто кубика - додао је Душко Вујовић, пројектант система.

Вујовић је потврдио да системи не би требало да буду пуштени у употребу, прије него што се уради јединствен правилник о коришћењу, дефинише цијена воде и услови за прикључење на мрежу