latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Хоће ли се укинути вакцинација против свињске куге у БиХ?

Вакцинацију против класичне куге свиња у БиХ треба укинути. Овај став заступају свињогојци, као и ресорно Министарство у Српској из разлога што ова мјера у питање може довести извоз и опстанак домаће производње. Одлуку од које зависи будућност домаћег свињогојства, треба заједно да донесу ентитетске и БХ институције.

У Српској нема класичне куге свиња. Вакцинација против ове заразне болести која се спроводи 15 година, дала је резултате. Посљедњи пут болест је регистрована 2006. године, што је довољан разлог да Република Српска, односно БиХ крене путем Европске уније и земаља окружења.

- Значило би за свињогојство, у Републици Српској и БиХ. Било би нам отворено тржиште, остале би нам отворене Сјеверна Македонија, Србија и Црна Гора, а у наредне три године након прекида вакцинације, да би извезли месо у неке земље Европске уније, али самим тим идемо у корак са Европом - изјавио је Слободан Петрић из УО Удружења свињогојаца Републике Српске.

Вакцинацију против ове заразне болести која са животиње не прелази на људе, Европска унија је забранила још 1990. године. Србија ће је укинути 15. децембра, а Сјеверна Македонија је то већ урадила. Ако БиХ задржи вакцинацију, домаћи узагајивачи неће имати гдје да пласирају тржишне вишкове.

- Чињеница је да ми немамо много свиња за извоз. Ми имамо неких 30 одсто укупне производње, али постоји период током године, када имамо вишкове. То је од половине децембра до марта када је неопходно извести тржишне вишкове - нагласио је ветеринар и узгајивач свиња Стевица Марковић.

Укидање вакцинације - став је ресорног Министарства које жели да обезбиједи узгајивачима здраву и функционалну трговину.

- Али , Република Српска сама не може донијети ову одлуку и мораћемо да се усагласимо са партнерима у Федерацији БиХ, свим релевантним, дакле са ентитетима прије свега и Канцеларијом за ветеринарство јер би то била мјера која би се донијела за територију цијеле БиХ - поручио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Кнежевић.

За вакцинацију против класичне куге свиња Република Српска годишње издвоји милион марака. Ова средства, сматрају свињогојци, могла би се у сектору ветеринарства усмјерити на друге болести које су се појавиле током посљедњих 20 година.