latinica  ћирилица
16/12/2019 |  09:17 | Аутор: СРНА

Тривић: Ученици да стекну знање примјењиво у животу

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће суштина реформе образовања у Српској бити да ученици стекну знање примјењиво у животу, те да школа треба да их усмјерава да буду истраживачи онога што уче и активни учесници у настави.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је оцијенила да је образовни систем у Српској заснован на репродуктивном знању и предавачкој настави, као и неадекватним наставним плановима и програмима са неодговарајућим уџбеницима, због чега је реформа неопходна.

- Наставни час требало би да буде интерактиван и да су ученици укључени у наставу, а не да само слушају - рекла је Тривићева за Глас Српске.

Према њеним ријечима, развој и унапређење образовања базираће се на иновирању наставних планова и програма и дигитализацији садржаја који се користе у наставном процесу и како се буду развијали дигитални садржаји упоредо ће се одвијати и обука наставника за њихову примјену.

- То не значи да нећемо имати штампане уџбенике, само на тај начин желимо и олакшати ђачке торбе. Један од приоритета јесте стварање стимулативног окружења у школама и обучавање кадра за примјену иновираних васпитно-образовних метода. Потребно је повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, те јачати партнерство између школе и породице - сматра Тривићева.

Говорећи о увођењу рачунара и савремене опреме у школе, она је рекла да у 187 основних школа има 847 е-учионица, а у 2020. години биће добијено још 500 дигиталних учионица које ће финансирати Влада Србије.

Она је додала да ће и средње школе бити опремљене дигиталним учионицама, а кроз пројекте са међународним организацијама добиће СТЕМ учионице.

- Око 3.000 наставника прошло је педагошке и обуке за управљање е-учионицом, а око 300 напредне обуке за администраторе е-учионица. Обука кадра је и стратешко опредјељење Министарства, јер џаба нам машине, ако немамо кадар који их зна употријебити - навела је Тривићева.

Она је нагласила да се у Српској развијају наставни планови и програми за нова занимања у складу са потребама привреде, а у сарадњи са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Занатско-предузетничком комором, обезбијеђена је пракса у предузећима за ученике 14 средњих стручних и техничких школа.

Када је ријеч о дуалном систему образовања, она је навела да се ове школске године завршава огледна примјена наставних планова и програма за занимања столар и обућар, а наредне године за занимање варилац.

- Циљ је унапређење квалитета средњег стручног образовања и припрема ученика за потребе тржишта рада и запошљавање. Радимо и ревизију занимања да бисмо видјели које су струке потребне. Усмјерења су на три дјелатности - метална, дрвоперађивачка и текстилна индустрија - појаснила је Тривићева.

Она каже да је Српска лидер у региону када је ријеч о инклузивној настави, те наглашава да се много ради да се свим ученицима са сметњама у развоју обезбиједи цјеловит развој у складу са њиховим могућностима.

Тривићева је навела да је једна од мјера која ће унаприједити ову област оснивање ресурсних центара који ће служити као подршка школама.