latinica  ћирилица
17/12/2019 |  12:51 ⇒ 14:29 | Аутор: srpskainfo.com

У БиХ би на прољеће могло стићи 90.000 миграната

Упркос зимским временским условима, у Грчку свакодневно пристижу нови мигранти. Само у септембру у Грчку је стигло 10.551 особа, од којих ће већина тражити азил.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Нова грчка влада десног центра нашла се под растућим притиском да заузме оштрији став спрам долазака у односу на претходни састав.

Премијер Киријакос Митсотакис затражио је од ЕУ да покаже више солидарности према Грчкој, као и другим земљама на "првој линији" попут Турске које покушавају изаћи на крај са стотинама хиљада миграната и избјеглица.

Свјежи подаци показују да се само на острвима Самос, Лезбос, Чиос, Кос и Лерос налази 40.000 мушкараца, жена и дјеце. Они су углавном смјештени у пребукираним камповима дизајнираним за много мању бројност. Влада је до сада успјела пребацити само 10.000 особа у унутрашњост у настојању да барем донекле релаксира ситуацију на острвима.

Званична Атина сматра да Брисел мора што прије препознати потребу да и друге земље чланице ЕУ преузму једнаке дијелове "терета" азиланата.

Премијер Митсотакис је прошле седмице рекао Европској комисији да је Грчка "досегла свој лимит" и да више сама не може управљати проблемом.

– Ово није грчко-турски проблем. Ради се о проблему Европске уније у цјелини и од вас тражимо помоћ, као и чврст став ЕУ – рекао је Митсотакис ЕУ званичницима приликом њихове посјете Атини.

Према подацима УНХЦР, тренутно се у Грчкој налази око 90.000 избјеглица, што је више него укупан број азиланата регистрован у Италији, Шпанији, Малти и Кипру.

Кипар се, такође, суочио са великим бројем долазака и у односу на друге ЕУ земље предњачи по броју захтјева за азил по глави становника.

– По тренутној динамици, Кипар ће у наредних пет година имати око 100.000 избјеглица и миграната – тврди министар унутарњих послова Константинос Петридес и напомиње да се ради о скромној процјени те да је то "много људи за земљу величине Кипра".

Истовремено, турски предсједник Реждеп Тајип Ердоан наставља упозоравати да ће "отворити врата" за избјеглице према Европи.

Више од четири милиона избјеглица из Сирије је регистровано у Турској, а став домаћег становништва и власти према азилантима је значајно промијењен због економске кризе и незапослености у земљи.

ЕУ наставља обећавати "заједничку стратегију" на основу које би земље чланице конфронтовале феномен који нема намјеру успорити нити нестати, пише британски Гуардиан.