latinica  ћирилица
18/12/2019 |  14:44 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Неприхватљив захтјев Клуба делегата Бошњака

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске сматра неприхватљивим захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање постојања виталног националног интереса бошњачког народа у закључцима у вези са Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: илустрација
Уставни суд Републике СрпскеФото: илустрација

Овакву одлуку Вијеће је донијело јер је оцијењено да, с обзиром на садржину оспорених закључака, као и питања која се њима третирају, произлази да ови акти не садрже норме општег карактера, већ да је ријеч о акту којим се изражава политички став Народне скупштине Републике Српске у вези са Информацијом, саопштено је из Уставног суда.

- Због тога, Вијеће је утврдило, као и више пута до сада у сличним правним ситуацијама, да није у његовој надлежности да оцјењује сагласност оспорених Закључака са одредбама Устава којима се штите витални национални интереси конститутивних народа у Републици Српској - појашњено је у саопштењу.

Из Уставног суда су подсјетили да је Закључке у вези са Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске усвојила Народна скупштина Српске на сједници 12. новембра.