latinica  ћирилица
21/12/2019 |  14:33 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Чланство у НАТО се не прејудицира, војна неутралност испоштована

Програм реформи је први документ усвојен на званичном нивоу у БиХ и прихваћен од свих још од 2005. године у којем се чланство у НАТО више не наводи као циљ БиХ, већ се напротив каже да се чланство не прејудицира, односно да се уопште не разматра, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић (фото:Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Радован Ковачевић (фото:Goran Šurlan/RAS Srbija)

Он је истакао да је усвојени Програм реформи успјех Републике Српске, али да треба бити коректан до краја и рећи да је то документ који је производ компромиса и консензуса, што је једини начин на који било шта у БиХ може функционисати.

Ковачевић, који је и савјетник за унутрашњу политику српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, каже да нема потребе да се војна неутралност спомиње у Програму реформи, јер се о чланству неће ни разговарати, већ само о сарадњи.

- Јасно је да је војна неутралност као нешто већ одређено и то је испоштовано - рекао је Ковачевић за портал Кликс.

Иако се у Програму реформи наводи да је БиХ "препознала евроатланске интеграције као један од својих спољнополитичких циљева", Ковачевић каже да то не значи да је НАТО циљ БиХ.

- Евроатлантске интеграције су много шири појам од НАТО-а, на примјер ОЕБС и слично. ОЕБС, а БиХ је дио те приче, а у њему су и Русија и Америка и друге земље - рекао је Ковачевић.

Он истиче да се став Републике Српске по питању књижења перспективне имовине неће мијењати.

- Ако икада дође до одлучивања о чланству у НАТО-у, институције и грађани Републике Српске ће представницима Српске на нивоу БиХ одредити обавезујући став - поручио је Ковачевић.

Употан да прокоментарише оптужбе СДС-а и ПДП-а на рачун Додика, те њихове тврдње да је Програм реформи заправо Годишњи национални план /АНП/ и да БиХ "крупно корача ка чланству у НАТО", Ковачевић је рекао да су људи из СДС-а и ПДП-а гласали за све документе од 2005. године, односно Борислав Паравац, те иницирали НАТО као стратешки циљ БиХ.

- Гласали су за све документе у којима је НАТО циљ БиХ, укључујући и Младена Иванића који је у прошлом мандату усвојио Програм одбране који је био један од два главна услова НАТО-а за Акциони план за чланство /МАП/, као и Стратегију спољне политике гдје је Иванић навео да је НАТО стратешки циљ и припоритет, а МАП дио консензуса унутар БиХ - рекао је Ковачевић.

Он истиче да СНСД на то није пристао.

- Годину дана само преговарали о документу који каже да се према НАТО не иде, већ се са НАТО-ом сарађује и да се чланство уопште не разматра. Људи из СДС-а и ПДП-а су одбили гласати у Народној скупштини Републике Српске о Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, а данас се на крајње лицемјеран начин позивају на ту резолуцију - рекао је Ковачевић.

Он додаје да ће већ у понедјељак, 23. децембра опозиција имати могућност да искаже свој став, док су у СНСД-у увјерени да ће посланици Народне скупштине Републике Српске препознати квалитет документа по интересу Српске, односно да је усклађен са Резолуцијом о војној неутралности Републике Српске.

Ковачевић је изразио наду да ће посланици одговорно разматрати документ, размишљати о свим интересима Српске, препознати успјех Додика као преговарача у име Републике Српске и констатовати да је документ усклађен са Резолуцијом о војној неутралности Републике Српске.

Одговарајући на питање о побједнику у дуелу три члана Предсједништва БиХ након што су парафирали Програм реформи, Ковачевић је рекао да је најбитније да је ријеч о успјеху Републике Српске.

- То је убједљиво најбитнија ствар. Евидентно је да се ради о компромису што је једини модел функционисања БиХ, тако да можемо сматрати успјехом дејтонске БиХ у којој се уважавају ставови свих - рекао је Ковачевић.

Он је навео да ће се након више од годину дана званичници почети бавити стварима због којих су им грађани дали повјерење, односно питањима која ће унаприједити живот грађана.