latinica  ћирилица
21/12/2019 |  17:00 | Аутор: СРНА

Парламент Турске ратификовао споразум са Либијом

Турски парламент одобрио је данас војни и безбједносни споразум са међунородно признатом либијском Владом, јавили су државни медији.

Медији наводе да би то могло да отвори могућност војне помоћи Анкаре.

Новинска агенција Анадолија јавила је да је турски парламент изгласао споразум са 260 гласова "за" и 125 "против" након што га је ратификовала Влада Либије 19. децембра.

Потпредсједник Турске Фуат Октај рекао је данас да је овај споразум са Либијом историјски за Турску и да је Анкара спремна да размотри евентуално распоређивање војске.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би Турска могла да распореди војнике у Либији као подршку Влади, али да још није изнијет захтјев у том смислу.

Турска подржава Владу Либије премијера Фајеза ал-Сераџа у сукобима са снагама Халифе Хафтара, чије су снаге стациониране на истоку земље.

Анкара је већ упутила војну помоћ Либији што представља кршење ембарга УН на увоз оружја, саопштиле су раније УН.

Либија и Турска у новембру су потписале споразум о јачању војне сарадње, као и о граници на мору на истоку Средоземља, што је наљутило Грчку.

У међувремену, Русија је саопштила да је веома забринута због могућности да Турска распореди трупе у Либији, те да је безбједносни споразум двије земље изазвао одређене полемике у Москви.

Кремљ је раније саопштио да ће наредног мјесца у Турској Ердоган разговарати са руским предсједником Владимиром Путином о могућем распоређивању турских снага у Либији.