latinica  ћирилица
26/12/2019 |  22:09 ⇒ 23:31 | Аутор: РТРС

Запад зауставља мигранте у БиХ која је постала једина рута

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је вечерас да Запад не жели да прихвати мигранте, већ настоји да их заустави на овим подручјима због чега ће овај проблем потрајати и наредних година.

- Запад жели да БиХ буде паркинг за мигранте. БиХ је постала скоро једина копнена мигрантска рута на путу ка Европи. Све је кренуло преко БиХ и то се неће зауставити. Ако Турска, гдје се налази око четири милиона миграната, отвори границу сви ће кренути преко БиХ јер нема другог пута - упозорио је Лукач у емисији Печат.

Он је подсјетио на став власти да Република Српска нема могућности и ресурсе да прави кампове на својој триторији и у њима задржава мигранте, али да мигрантима помажу у хуманитарним смислу.

- Жеља миграната није останак у БиХ, и због тога Српској није потребан новац којег западне земље дају како би се мигранти смјестили у кампове - рекао је Лукач и додао да кампова у Српској неће бити.

Према његовим ријечима, други проблем мигрантске кризе јесте да међу мигрантима долазе и људи који су били ратници.

- Наша полиција то зна и свакодневно се у то увјеравамо. Многи од њих на својим тијелима имају ратне ране што значи да су били у борбеним дејствима. У великом мигрантском таласу су прошли и терористи који су након само неколико мјесеци у Паризу извели страшан терористички акт у којем су убијене десетине људи - указао је Лукач.

Он је рекао да се не треба заносити да међу мигрантима који пролазе нема таквих.

Говорећи о припадницима "Исламске државе" депортованим из Сирије у БиХ, који су ратовали и слали поруке да хришћане треба убијати на сваком кораку, Лукач је истакао да се од њих не може очекивати ништа добро, нити у њиховом случају дерадикализација може дати ефекте.

Лукач је навео да су припадници "Исламске државе" који су до сада процесуирани у Тужилаштву и Суду БиХ добили смијешне казне од по годину дана затвора, које су откупили за новац.

- То је врло лоша порука на који начин се треба опходити са терористима. Њима је то била награда, а они су прихваћени у свом окружењу као хероји, нарочито код младих. То значи да ће они ширити своју радикалну мрежу и идеологију `Исламске државе` и `Ал Каиде` - упозорио је Лукач.

Он је нагласио да у Федерацији БиХ постоје десетине параџемата у којима се налазе људи који живе по сасвим другим правилима од оних који практикују традиционални ислам.

- Они су у одреду `Ел муџахедин` показали своје најгоре лице сијекући у рату главе заробљеним Србима, али то тада никога није интересовало јер су то биле српске главе. Када су почели да сијеку главе Американцима, Енглезима и другима онда је то постао свјетски проблем - оцијенио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је истакао да Полиција Републике Српске мора бити довољно јака, бројна и обучена да заштити своје грађане у сваком смислу, па и у смислу проласка миграната којима неће дозволити да праве кривична дјела.

- Десетине хиљада миграната прошло је кроз Српску, а успјели су да направе 18 кривичних дјела, углавном имовинских. Негдје су украли бицикл, негдје провалили у аутомобил или неки напуштени објекат. То нису забрињавајућа кривична дјела, с обзиром на дешавања у Федерацији у којима су актери мигранти као што су тешке крађе и туче, па чак и убистава и силовања - рекао је Лукач.

Он је подсјетио да МУП Српске једини у БиХ има формирану Управу за борбу против тероризма и екстремизма, чији запослени свакодневно раде и размјењују информације са другим агенцијама о томе куда се терористи, потенцијални терористи или њихови симпатизери крећу, шта раде, како остварују контакте и на који начин функционишу.

- То је нешто што морамо знати и ми размјењујемо информације унутар БиХ, али и у ширем региону - додао је Лукач.

Говорећи о очекивањима од новог министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, Лукач је нагласио да је ријеч о човјеку који је озбиљан политичар и има углед у БиХ.

- Он је раније био на тој функцији и надам се да неће ићи ван своје надлежности што је у више наврата покушао бивши министар - рекао је Лукач.