latinica  ћирилица
02/01/2020 |  10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска ће тражити понуде за борбене авионе

Хрватска Влада ће ове године одлучивати о набавци борбених авиона, а Комисија ће тражити понуде од најмање шест држава, међу којима је и Израел са авионима Ф16.
Ловац "Ф-16" - Фото: getty
Ловац "Ф-16"Фото: getty

У Влади Хрватске су потврдили да су одабрани понуђачи, али још није послат службени захтјев у којем се тражи списак који се "борбени ловци" и по којој цијени продају.

Није јасно зашто се чека, будући да се Комисија основана за набавку авиона састала прије три седмице, преноси хрватски Дневник.

- Зашто је то све запело, ја на то немам одговор. Немам информацију због чега све то сада стоји - каже Игор Драгован, члан Међуресорне Комисије за набавку војних авиона који је био на састанку чије детаље није открио.

Како се наводи, годину дана прошло је од "фијаска најскупљег војног пројекта" чију су продају Американци стопирали, а за који хрватски купци нису хтјели да преузму одговорност.

Сада ће се трговати са САД и Шведском који нуде нови Ф16, односно Грипен.

Захтјеви за половни авион слаће се Израелу, који овај пут сарађује с америчким произвођачем, Грчкој и Норвешкој.

Писаће се и Италијанима за Еурофигхтер.

Нема потврде, али једна од двије француске понуде, наводно, још није потпуно одбачена.

Иначе, претходна понуда Израелаца је пропала јер амерички произвођач није пристао на продају авиона Ф-16 Хрватској с модификацијама које су направили Израелци.

Након што добију хрватски документ, одабране државе имају рок од пет мјесеци да саставе и пошаљу своје понуде, а потом ће се три мјесеца све разматрати и оцјењивати.