latinica  ћирилица
08/01/2020 |  21:24 | Аутор: РТРС

Југовић: Јединство - кључ опстанка Срба

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је вечерас да се обиљежавањем најзначајнијег датума у историји Републике Српске - 9. јануара у градовима и општинама широм Српске показује јединство које значи опстанак српског народа на овим просторима и опстанак институција.
Пале - свечана академија поводом Дана Републике - Фото: СРНА
Пале - свечана академија поводом Дана РепубликеФото: СРНА

- Пале као ратна пријестоница Српске имају посебан историјски значај и носе посебну симболику. Наша је дужност и обавеза да Републику брижљиво чувамо и сачувамо јер морамо бити свјесни чињенице да је она, не само наша отаџбина, већ и упориште живота западно од ријеке Дрине - рекао је Југовић новинарима прије почетка свечане академије у Културном центру поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он је додао да ће Република Српска бити сачувана само слогом и јединством, првенствено о националним питањима, бар у оној мјери у којој је то било 9. јануара 1992. године.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је обиљежавање Дана Републике на Палама и у Источном Сарајеву веома значајно јер су Пале родно мјесто Републике и ту су створене бројне важне институције.

Он каже да је, осим вечерашње манифестације на Палама, предвиђен и концерт полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова који ће бити одржан у у Источном Сарајеву у петак, 10. јануара и то употпуњује обиљежавање 9. јануара као једног од најважнијих датума за Републику Српску.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник подсјетио је да је прошло 28 година од проглашења Републике Српске и да је поносан на Пале гдје је она створена.

Он је додао да је Република Српска створена вољом српског народа и великом жртвом свих људи који су учествовали у њеном стварању.

У пригодном програму вечерас су учествовали хор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета", Етно-група "Катера", глумци аматери, те ученици паљанских школа и студенти Универзитета у Источном Сарајеву.

Студент Филозофског факултета на Палама Стефан Лопатић који је држао бесједу, каже да су Пале једно од кључних мјеста гдје је створена Република Српска и поручио да неће никада заборавити колико је људи дало живот за Српску и колики је њен значај.

Свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске присуствовали су представници Српске православне цркве /СПЦ/, града Источно Сарајево, руководство општине Пале, представници Борачке организације Пала, Полицијске управе Источно Сарајево, те представници јавног, културног и привредног живота.