latinica  ћирилица
09/01/2020 |  08:45 ⇒ 10/01/2020 | 07:37 | Аутор: РТРС

ПРЕГЛЕД ДАНА: Српска прославила 28. рођендан (ФОТО)

Република Српска прославила 28. рођендан, ове године под мотом "За сва времена". На Тргу Крајине одржан свечани дефиле, а у дворани Борик свечана академија. Поводом Светог Стефана, у храму Христа спаситеља, патријарх српски Иринеј предводио је свету архијерејску литургију. Предсједница Српске Жељка Цвијановић додијелила је одликовања заслужним организацијама и појединцима.

19.10 - У Приједору приказана пројекција документарног филма "Небо над Бјеловаром".

17.57 - Погледајте фотографије које нам грађани шаљу.

17.50 - Навијачи добојског Рукометног клуба Слога вечерас су у Добоју приредили бакљаду прослављајући Дан Републике - 9. јануар.

Фото: СРНА

16.10Грађани Требиња прослављају 28. рођендан Републике Српске. У свечаном дефилеу учествовало је око 1.000 аутомобила и на хиљаде Требињаца, али и гостију из Црне Горе.Ж

16.00 - Сарадња Републике Српске и Србије потврђена је данас и Споразумом о сарадњи у области дигиталне тарнсформације, потписаним у Влади Српске. Потписивању су присуствовали и премијери Радован Вишковић и Ана Брнабић.

15.51 - Грађани широм Српске обиљежавају Дан Републике. У многим градовима одата је почаст погинулим припадницима Војске Републике Српске.

Чланови Атлетско-рекреативног клуба "Модрича" трчали су данас 28 километара у част Дана Републике Српске и 28 година од њеног оснивања.

15.35 - Завршена свечана академија.

15.05 - Културно-умјетнички дио програма свечане академије.

14.50 - Присутнима на свечаној академији обраћа се предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Широм Српске у свим нашим општинама и градовима прослављамо рођендан у миру и поносу. Уз огромну љубав и пожртвованост свих наших грађана имамо Републику, али то није било једноставно остварити. Много тога смо урадили сами, или уз помоћ Србије. У 2020. годину ушли смо спремни за нове побједе, повећање пензија, плата, запошљавања, бољег стандарда живота, просперитета... - истакла је предсједница Српске.

14.41 - Обраћање предсједнице Владе Србије Ане Брнабић.

- Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске - рекла је Брнабићева на почетку обраћања.

Она је истакла да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу гдје год он живио.

14.30 - Обраћање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Додик је подсјетио да данас Република Српска слави свој дан.

- Колико је само љубави унесено у ових 28 година у Српску како би она постала прави синоним за слободу. Стотинама годинама уназад многе генерације сањале су своју државу, слободу... Тамо гдје нисмо имали своју државу, доживјели смо прогоне и покоље. Питам се, када видим кроз шта смо све прошли, како нас уопште има, како живимо? - рекао је он.

Додик је поручио да су Срби одувијек тежили слободи, те да је Република Српска израз те слободе и неупитан фактор.

- Постали смо чињеница на политичкој карти свијета. Имамо своју територију, институције власти, која се демократски бира, и имамо народ који вјерује тим институцијама - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да се Српска мора борити за враћање отетих права.

14.20 - Биковић је рекао да је почаствован позивом да учествује у обиљежавању Дана Републике и одржи свечану бесједу.

- Нека моје ријечи буду ријечи младог човјека који жели да доприноси српској култури. Без свијести о српској историји ја немам идентитет, ја сам нико - рекао је он.

14.18 - Почела свечана бесједа српског глумца Милоша Биковића.

Фото: РТРС

14.12 - Почела свечана академија у СД Борик.

Фото: РТРС

13.48 - Све спремно за свечану академију.

Фото: РТРС

13.40 - Погледајте још фотографија са свечаног дефилеа:

13.30 - Предсједник Србије Александар Вучић је предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић упутио честитку поводом 9. јануара - Дана Републике и поручио да ће Србија увијек вољети и подржавати Српску.

13.26 - "Деспот" и ове године у центру пажње.

13.00 - Пратите отворени програм РТРС-а.

12.54 - Прелетом хеликоптера и "Маршом на Дрину" завршен свечани дефиле поводом Дана Републике.

12.52 - Прелет хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

12.51 - Учесници полицијског дијела свечаног дефилеа пјевају пјесму "Пукни зоро".

12.43 - Обраћање предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

- Све што желимо Српској саткано је у слогану "За сва времена" - истакла је Цвијановићева и додала да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати.

- Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу - поручила је предсједница Српске.

12.40 - Обраћање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Ово је наш дан, дан који прослављамо 28. пут - рекао је Додик.

Он је истакао да је Српска стварана у миру и одбрањена у рату и да су данас сви Срби поносни на своју Републику.

- Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају двије државе - Србију и Републику Српску - нагласио је Додик и додао да су Срби одувијек били слободарски народ који је и другима доносио слободу.

12.36 - Полицијски оркестар МУП-а Српске извео је химну Републике Српске "Моја Република" и химну Србије "Боже правде".

 

12.34 -  Постројавање учесника свечаног дефилеа. Припадници ешалона специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске пјевају пјесму "Јунаци са Кошара".

12.11 - Дефиле је отворио први ешалон Цивилног сектора који су чинили студенти Републике Српске који носе велику заставу Српске. 

12.10 - Ешалони цивилног сектора и ешалони МУП-а у свечаном дефилеу.

12.08 -  Командир Почасне јединице МУП-а Српске Витомир Петричевић предао је рапорт предсједници Српске Жељки Цвијановић. Предаја рапорта извршена је уз нумеру "Марш народни хероји", у извођењу Полицијског оркестра МУП-а Српсек.

12.00 - У част предсједнице Републике Српске постројена је Почасна јединица МУП-а Српске.

11.55 - На Тргу Крајине почео је свечани дефиле поводом Дана Републике Српске са скоро од 2.400 учесника.

11.47 - Учесници спремни за дефиле.

11.42 - Припадници МУП-а иду на Трг Крајине.

 

11.41 - И најмлађи становници Српске обиљежавају Дан Републике. Са нестрпљењем и заставама Српске у рукама, жељно ишчекују свечани дефиле.

И најмлађи обиљежавају Дан Републике (Фото: Јелена Вујичић)

11.38 - Грађани се окупљају на Тргу Крајине.

Фото: РТРС

Велики број грађана из свих крајева Српске пристиже на Трг на свечани дефиле.

Фото: РТРС

11.31 - Учесници свечаног дефилеа на Тргу Републике. Све спремно за параду у 12.00 часова!

11.24 -  Сваки сегмент обиљежавања Дана Републике пратите у нашем отвореном програму.

11.20 - У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци завршена је света архијерејска литургија коју је служио патријарх Иринеј.

11.13 - Прославимо заједно Дан Републике! Шаљите нам фотографије застава Републике Српске из свог мјеста!

Фото: Мира Ђурђевић

10.37 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара - Дана Републике, одликовала је заслужне институције и појединце.

10.36 - Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем није додијељен само њему, већ и Србији.

10.33 - Оклопна возила "деспот" спремна за свечани дефиле.

10.26 - Додијељена су одликовања поводом Дана Републике Српске.

Милорад Додик (Фото:Sputnik / Дејан Симић)

09.00 - Патријарх српски Иринеј у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служи свету архијерејску литургију поводом Светог архиђакона Стефана.

Светој архијерејској литургији присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвиијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Литургији, између осталих, присуствују и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља (Фото: РТРС)

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Претходно, 9. и 10. новембра 1991. године одржан је референдум Срба у БиХ на коме је огромном већином одлучено да Срби остају у заједничкој држави Југославији.

Муслимански и хрватски политичари у БиХ нису се обазирали на чињеницу да крше тадашњи устав и Југославије и СР БиХ, и кренули су у сецесију, која ће бити потврђена на нелегалном референдуму крајем фебруара и почетком марта 1992. године, без српског учешћа.

Република Српска је прије и током ратних сукоба била основни захтјев Срба за било какав договор о БиХ и престанку ратних дејстава.

Велика већина мировних планова, сем Венс-Овеновог, који је предвиђао десет кантона, подразумијевао је Републику Српску.

Кутиљеров план подразумијевао је независну БиХ са три национална кантона, Овен-Столтенбергов план из 1993. године говорио је о три националне републике, од којих је једна Република Српска, а Дејтонски споразум је дефинитивно уградио Српску као конститутивни елеменат у структуру нове БиХ.

Чињеница да су 9. јануара 1992. године Срби прогласили Републику Српску /Српску Републику БиХ првобитно/ представља велики проблем за све који настоје да је дерогирају и оспоре.

Тај датум поништава и обесмишљава све пропагандне приче по којима је Српска створена у "рату и крви" или етничким чишћењем, као што то тврди, прије свега, политичко Сарајево.

Отуда и непрестани покушаји да се на било који начин и под било каквим изговором, па и апелацијама Уставном суду БиХ, у коме доминирају стране и бошњачке судије, 9. јануара прогласи - неуставним.

Историја се, међутим, не може промијенити.

Република Српска је настала одлуком парламента српског народа у БиХ, који ће прерасти касније у Народну скупштину Републике Српске.

Током рата је брањена, а данас је најфункционалнији дио дејтонске БиХ - политички најстабилнији.