latinica  ћирилица
09/01/2020 |  12:53 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Поводом 9. јануара широм Српске одата почаст погинулим припадницима ВРС

Поводом Дана Републике и многим градовима Српске одата је почаст погинулим припадницима Војске Републике Српске.
Градишка - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Градишка - полагање вијенацаФото: СРНА

У Шамцу су данас положени вијенци на централни споменик палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на којем су урезана имена 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих 362 са шамачког подручја.

Вијенце су положили представници општине на челу са предсједником Скупштине Николином Шкрбић, полиције и Борачке организације.

Начелник општинског Одјељења за општу управу Лепа Тривић подсјетила је да се данас навршава тачно 28 година од како је Скупштина српског народа БиХ донијела Декларацију о оснивању Српске Републике БиХ, што је касније потврђено Дејтонским споразумом.

- Дужност је да се на данашњи дан прво поклонимо онима које су животе положили у темеље наше Републике и тиме изразимо најдубљу захвалност за њихове жртве - рекла је Тривићева.

Република Српска данас прославља 28. рођендан. 

Милићи: Сјећање на погинуле борце Српске

Замјеник начелника општине Милићи Марко Савић Срни је рекао да не смије бити заборављено да је за одбрану ове општине и Републике

Делегације општине Милићи и општинске Борачке организације данас су, поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог првомученика и архиђакона Стефана, положиле цвијеће на централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српска са подручја ове локалне заједнице.

Замјеник начелника општине Милићи Марко Савић Срни је рекао да не смије бити заборављено да је за одбрану ове општине и Републике Српске животе положио 231 борац са милићког подручја.

- На овај начин, а поводом 28. рођендана Републике Српске, одали смо дужну почаст људима који су у темеље Републике Српске уградили оно што је највеће и највриједније што су имали - своје животе - рекао је Савић.

Предсједник Борачке организације Милићи Драгутин Ђуричић Срни је изјавио да та организација има добру сарадњу са локалном заједницом, која је увијек спремна да притекне у помоћ.

- То се посебно односи на породице оних који су оптужени за наводне ратне злочине. У општини Милићи таквих је девет лица и ми настојимо да њиховим породицама пружимо одговарајућу материјалну помоћ - рекао је Ђуричић.

Ђуручић је истакао да су на подручју Милића стамбено збринуте све породице из приоритетних борачких категорија.

Синоћ је у милићком Дому рудара, уз садржајан културно - умјетнички програм, одржана свечана академија поводом великог празника и крсне славе Републике Српске. 

Градишка: Јединством сачувати Српску

Грађани Републике Српске морају бити свјесни да само јединством могу сачувати Српску, нагласио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

- На нама је, а и сутра на нашој дјеци, да сачувамо Српску, јер је она тежња српског народа са ове стране Дрине да створи своју републику, очува национални идентитет и оствари право да се друштвено, политичики, привредно и културно развија - рекао је Аџић у Градишци, гдје је данас 9. јануар обиљежен служењем парастоса, полагањем вијенаца погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и културно-умјетничким програмом.

Он је истакао да на рођендан Републике Српске највећу захвалност треба одати борцима који су уградили своје животе у њене темеље.

- Република Српска је у ових 28 година била поносна и одупрла се многим изазовима и покушајима њеног негирања, због чега њени грађани морају бити свјесни да само јединством могу да је сачувају. Нека нам вјечно живи Република Српска, за све нас и за сва времена - поручио је Аџић.

Вијенце на централно спомен-обиљежје погинулим борцима положиле су делегације града Градишка, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници Шеснаесте, Градишке и Србобранске бригаде, СУБНОР-а и политичких странака.

У културно-умјетничком програму на платоу Културног центра у Градишци наступили су Градски мјешовити хор "Лира", Културно-умјетничко друштво "Коловит" и глумци Градског позоришта.

На крају програма 28 чланова дјечијег ансамбла КУД-а "Коловит" пустили су 28 црвених, плавих и бијелих балона, као симбол прославе 28. рођендана Републике Српске.

- Срби као народ нестају на свим просторима гдје нису институционално организовани и због тога је Република Српска важна заједно са свим својим институцијама - рекао је предсједник Скупштине Борачке организације Дервента Чедо Вујичић.

- Никада нико на овим просторима не смије да заборави да је за Републику Српску погинуло 23.000 људи, од којих 608 из Дервенте, рекао је Вујичић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић поручио је да Дервента са поносом обиљежава 9. јануар.

Трчали 28 километара за 28. рођендан Републике

Чланови Атлетско-рекреативног клуба "Модрича" трчали су данас 28 километара у част Дана Републике Српске и 28 година од њеног оснивања.