latinica  ћирилица
09/01/2020 |  14:35 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Додик: Српска је синоним за слободу (ВИДЕО)

Ово је наш дан славља, ово је Дан Републике Српске, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на Свечаној академији поводом Дана Републике.
Милорадц Додик - Фото: РТРС
Милорадц ДодикФото: РТРС

- Колико је љубави унесено у ових 28 година да Српска буде прави синоним за слободу. Стотинама годинама уназад многе генерације сањале су своју државу, слободу. Тамо гдје је нисмо имали, доживјели смо прогоне, покоље. Питам се кад видим кроз шта смо све прошли, како нас уопште има, како живимо. Увијек смо имали тежњу за слободом, постали смо чињеница на политичкој карти свијета - истакао је Додик.

Нагласио је да Република Српске има своју територију, институције власти, које демократски бира, и има народ који вјерује тим институцијама. 

Додик је нагласио да љубав српског народа према тим стварима остаје тако моћна и трајна да је не може нико спријечити.

- Српска није република ината,српски народ овдје не ради и живи из ината већ овдје живи зато што је овдје рођен - поручио је Додик.

- Иза нас стоје многе ствари. Не само да смо изградили институције Републике Српске и у немогућим условима очували економију Српске, изградили смо 120 километара ауто-путева, све болнице у Републици Српској санирамо, обнављамо и Клинички центар, школе и факултете, те одржавамо наш јавни, образовни и културни живот - напоменуо је Додик.

Он је рекао да је Република Српска показала виталност и да њено постојање не може да буде сметња, осим онима који би жељели да нам господаре животима, узму наш простор и нашу територију.

Додик је рекао да ће Срби наставити даље да живе овдје и да развијају Републику Српску, истичући да је задатак ове генерације руководилаца Републике Српске да у наредних пет година изађу са ауто-путем од Добоја до Бијељине и да се на Рачи споји са ауто-путевима Србије.

- Ми не смијемо да бјежимо од наше интеграције са Србијом, ту ствар нико не може да заустави. Могу да се љуте колико хоће. Интегрисати се са Србијом значи не само духовно бити интегрисан. То је наша жеља и имамо право на наше самоопредељење. Доћи ће вријеме када ћемо имати то право. Ми хоћемо мир на овим просторима - рекао је Додик.

Он је рекао да је Република Српска довољно велика и широка да у њој слободно живи свако ко жели да живи и неће бити оспорен ничим, истичући да Српска не може да прихвати оне који је оспоравају и подривају и против тога ће се борити.

Додик је рекао да једини који су жељели Српску су Срби који живе на овим просторима, Србија и пријатељска Русија.

- Многи са запада су хтјели да нас нема, а многи су нам нудили рјешења да ми то урадимо сами да би нестали и све смо то изнијели. Ништа им не замјерамо морамо да се боримо за наше право да нам врате оно што су нам отели - каже Додик.

Он је рекао да су Срби страдалнички и изнад свега поштен народ, који је у прошлом вијеку изгубио готово половину свог становништа.

- Српски народ не може бити лош и има право на своју слободу и своју интеграцију - закључио је Додик.