latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Девети јануар најзначајнији празник наше Републике (ФОТО)

Поводом Дана Републике и многим градовима Српске одата је почаст погинулим припадницима Војске Републике Српске. Поручено је да су, њеним стварањем Срби, с лијеве стране Дрине, сачували свој идентитет.

Девети јануар најзначајнији је празник наше Републике, јер су темељи Српске прескуп и зато је морамо чувати као нешто најсветије – порука је грађана Српске.

Дан Републике, полагањем вијенаца, служењем помена погинулим борцима и пригодним програмом, обиљежен је у Градишци.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке рекао је да је на нама је, а и сутра на нашој дјеци, да сачувамо Српску, јер је она тежња српског народа са ове стране Дрине да створи своју републику, очува национални идентитет и оствари право да се друштвено, политичики, привредно и културно развија.

Вијенце на централно спомен-обиљежје погинулим борцима положиле су делегације града Градишка, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници Шеснаесте, Градишке и Србобранске бригаде, СУБНОР-а и политичких странака.

Поводом Дана Републике у Требињу, традиционално, градским улицама прошла је колона од око хиљаду аутомобила, окићена тробојкама.

Фото: РТРС

Дан Републике симбол је јединства и слободарских идеала српског народа, поручено је с прославе у Фочи, гдје је за 646 погинулих војника и цивила, служен помен.