latinica  ћирилица
10/01/2020 |  08:33 ⇒ 08:37 | Аутор: РТС

Ђоковић одвео Србију у полуфинале АТП купа!

Новак Ђоковић побиједио је Дениса Шаповалова и одвео репрезентацију Србију у полуфинале АТП купа. Ђоковић је послије преокрета савладао Шаповалова резултатом 4:6, 6:1, 7:6 (7-4) и тако донио други бод српском тиму у дуелу са Канадом.

Претходно је Душан Лајовић у два сета савладао Феликса Оже-Алијасима (6:4, 6:2) и омогућио Новаку да већ после два сингла реши питање победника.

У дублу, који неће имати резултатски значај, требало би да наступе Никола Чачић и Виктор Троицки.

"Орлови" ће се у борби за финале састати са Русијом која је максималним резултатом елиминисала Аргентину. Биће то реприза четвртфинала недавно завршеног Дејвис купа, када је "Зборнаја" била боља у драматичном трилеру.

Без обзира што су српски навијачи били "напумпани" енергијом због победе Лајовића, дуел другог и 14. играча света почео је несвакидашње мирно. Након два уводна гема "са нулом", Новак је у четвртом извршио први притисак, али није био успешан.

По његовом понашању било је очигледно да осећа притисак и у првих пола сата није успевао да прочита сервисе ривала.

"Остани миран. Имаш најбољи ритерн на свету. Хајде, користи га", рекао му је Марјан Вајда приликом једне паузе, када је Ђоковић са тимом коментарисао да нема добар баланс приликом враћања сервиса.

Међутим, због превелике концетрације на један слаб сегмент, као да је изгубио фокус на остале и квалитет његовог тениса почео је да опада. Први сервис убацивао је испод 45%, због чега је у деветом гему прокоцкао 40:0.

Имао је три гем лопте, али је дозволио противнику да преокрене и одузме му сервис. То је Шаповалову било довољно да добије први сет – 4:6.

Млади Канађанин је наставио да подиже ниво игре и у неким тренуцима као да је био у трансу – стизао је сваку лоптицу, ритам равних удараца му је више одговарао (однос винера 18:3 послије сат времена) и наставио је да "мучи" освајача 16 гренд слемова.

Ђоковић је пролазио и кроз физичку кризу на почетку другог дјела игре, ходао је по ивици и некако преживио три брејк шансе које би Шаповалова ставиле у изузетно добру ситуацију. Ипак, дочекао је након 75 минута игре своју прву брејк лопту, Денис је направио дуплу сервис грешку и Новак је повео 3:1.

Навијачи су се у тим тренуцима потпуно укључили у меч, "Кен Роузвел арена" је "горјела" и присталице српског тима су помало и неспортским навијањем потпуно избацили Канађанина из ритма. Поклонио је Србину још један брејк, што је било довољно за изједначење у сетовима.

Потпуно се "ресетовао" Шаповалов пред трећи сет и у добром дјелу био опаснији играч. Доживио је велики пех да се оклизне у једном важном поену и Ђоковић је дошао до брејка и прилике да сервира за побједу, али је њу упропастио.

Пропустио је велику шансу и морао је на тежи начин – кроз тај-брејк. Додатни гем почео је мини брејком, послије којег су се поени само низали.

Још једном је ментално био најјачи кад је било најпотребније, одбио посљедњи налет и након више од два и по сата одвео Србију у полуфинале.

Задржао је максималан учинак против канадских тенисера и остварио 19. узастопни тријумф у националном тиму.

Претходно је Аустралија у драматичном мечу елиминисала Велику Британију 2-1 у побједама, а одлучујући бод донијели су Ник Кирјос и Алекс де Минор у дублу. Они ће играти са бољим из окршаја Шпаније и Белгије, који је на програму од 7.30 по средњоевропском времену.

Завршница АТП купа игра се у Сиднеју, а наградни фонд турнира је 15 милиона долара.