latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:50 | Аутор: СРНА

ДФ: Дволичне поруке Вијећа за националну безбједност

Демократски фронт саопштио је данас да Вијеће за националну безбједност шаље дволичне поруке захвалности Митрополији црногорско-приморској за допринос очувању мира и стабилности, док чини све да репресивним полицијским апаратом на силу буде обезбијеђена примјена антиправославног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.
Демократски фронт - ДФ - Фото: Facebook
Демократски фронт - ДФФото: Facebook

Из ДФ-а осуђују саопштење у којем се Вијеће за националну безбједност захваљује Митрополији црногорско-приморској за допринос мирним окупљањима након усвајања Закона о слободи вјероисповијести и наводе да је управо полиција, под директном командом Веселина Вељовића, брутално претукла чак и преосвећеног владику диоклијског Методија, који је завршио у болници.

- Исто онако као што је, злоупотребљавајући полицијска овлаштења, у низу акција пребијала и младиће по Зети, Подгорици, Пљевљима и осталим црногорским градовима, гдје се протестовало због Закона о слободи вјероисповијести - указују из ДФ-а.

У саопштењу се напомиње да ће посебно остати забиљежено да су "одређени полицајци, у безумном походу пребијања вјерника по Подгорици, сузавцем и димним бомбама засули чак и Храм Христовог Васкрсења у Подгорици".

- Свим овим, режим је јасно показао како ће у пракси спроводити реализацију овог закона, и уз употребу САЈ-а и других параполицијских структура вршити десанте на наше храмове, манастире и цркве, истјеривати свештенство и вјернике Српске православне цркве /СПЦ/ - тврде из ДФ-а.

У Демократском фронту су увјерени да ће свештенство и сав вјерујући народ бити спремни да својим животима бране светиње СПЦ и масовним окупљањима веома брзо и ефикасно одговоре на ову "захвалницу" режима.

Вијеће за националну безбједност је на сједници у сриједу, 8. јануара, оцијенило да је евидентан позитиван приступ Митрополије црногорско-приморске, која је својим ставом допринијела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањима из Црне Горе, али и онима ван ње.

Закон о слободи вјероисповијести предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.