latinica  ћирилица
13/01/2020 |  09:07 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Залужани: Политичке партије да не злоупотребљавају трагедију

Савјет мјесне заједнице Залужани осудио је данас политизацију саобраћајне несреће на пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши и позвао политичке партије да се уздрже од стицања политичких поена на људским трагедијама.
Дервиши - удес (фото: Privatna arhiva/RAS Srbija) -
Дервиши - удес (фото: Privatna arhiva/RAS Srbija)

- Поједине политичке партије желе да злоупотријебе несрећу на пружном прелазу у Подгоричкој улици, користећи ову трагедију за безобзирну политичку промоцију. Оправдани захтјеви мјештана нашег насеља за повећање безбједности на пружним прелазима не могу и не смију бити предмет бруталних политичких злоупотреба, којим свједочимо од када се догодила ова несрећа - наведено је у саопштењу за јавност Савјета мјесне заједнице Залужани чији је предсједник Радивоје Шушњар.

Савјет мјесне заједнице Залужани поново је од Жељезница Републике Српске, које су одговорне за одржавање пружних прелаза, затражио да размотре захтјеве мјештана за побољшање безбједности на сва три прелаза на подручју Залужана, истичући да су и досад у више наврата упућивали инцијативе како би прелази били боље обезбијеђени.

- Поново скрећемо пажњу на те прелазе и предлажемо да у најкраћем могућем времену буду предузете мјере и активности да би безбједност грађана била подигнута на највиши ниво - наведено је у саопштењу.

Градски одбор ПДП-а Бањалука изнио је након несреће низ оптужби на рачун градске администрације и градоначелника Игора Радојичића, иако су по закону пружни прелази у искључивој надлежности Жељезница.

Жељезнице су саопштиле да је узрок несреће у Залужанима непажња возача аутомобила јер се није зауставио испред пружног прелаза који је обезбијеђен Андрејевим крстом, знаком стоп и троуглом прегледности.

Из Жељезница су подсјетили да на њиховим пругама нема необезбијеђених прелаза, те да да ни они, као и било које друге жељезнице у свијету, нису у обавези да сваки путни прелаз обезбиједе браницима или полубраницима.

Бањалучанка Јелена Миловац /24/ је погинула, а њен суграђанин Жељко Станић /49/ тешко провријеђен у суботу, 11. јануара, када је брзи воз Жељезница Федерације БиХ ударио у аутомобил на пружном прелазу у насељу Дервиши.