latinica  ћирилица
13/01/2020 |  12:38 ⇒ 12:42 | Аутор: Агенције

Кина пустила у рад телескоп величине 30 фудбалских игралишта (ФОТО/ВИДЕО)

Кина је у суботу и званично отворила највећи свјетски радио телескоп који ће користити за свемирска истраживања и потрагу за ванземаљским облицима живота.

Пет стотина метара широк сферни радио телескоп - Фаст (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope - FAST) заузима површину тридесет фудбалских игралишта, а усјечен је у планински вјенац југозападне провинције Гуејџоу. У Кини га зову и "Небеско око". 

Кинеска агенција Синхуа је извијестила да је телескоп добио званичну државну дозволу за почетак рада. Градња телескопа је завршена још 2016. године и од тада су спровођени тестови и отклањани недостаци.

Главни инжењер Фаста, Џианг Пенг, наводи да су пробне операције телескопа до сада биле поуздане и стабилне, а да је његова осјетљивост два и по пута већа од другог највећег телескопа на свијету. 

Током пробног рада кинески научници су дошли и до неких вриједних научних података од којих се очекује да ће довести до великог напретка у областима као што су откривање гравитационих таласа ниске фрекфенције и међузвјезданих молекула у наредних три до пет година, наводи Синхуа.

Унапређење кинеског свемирског програма приоритет је Пекинга и земља је поставила циљ да ухвати корак са Русијом и Сједињеним Државама и постане главна свемирска сила до 2030. године.

Пекинг планира да следеће године покрене изградњу сопствене свемирске станице.